Sažetak – 2.Manifestacija u Ajdovščini, Sl

OBJAVLJENO 15.6.2023.  |  AUTOR: Općina Cestica

EN FundedbytheEU RGB POS

Projekt “BEYOND – Rural Communities pushing BEYOND COVID-19” sufinancira Europska unija putem programa Građani, jednakost, prava i vrijednosti (tj. CERV program); kroz mjeru „Umrežavanje gradova“. Odobrena je potpora u iznosu od €148.015,00. Projekt je započeo 01.12.2022., a provodit će se do 30.11.2024. (trajanje: 24 mjeseca).

2.manifestacija projekta organizirana je tijekom tri dana (od srijede, 07.06.2023. – petka, 09.06.2023.) u Ajdovščini, Slovenija. Sve aktivnosti događaja održane su na licu mjesta (in-situ). Ciljevi manifestacije bili su:

  • Povećati svijest o tome kako međugeneracijska solidarnost izgrađuje osjećaj pripadnosti zajednici i kako akcije temeljene na volonterstvu koriste cijeloj zajednici
  • Razumjeti utjecaje pandemije COVID-19 na starije i mlađe generacije
  • Pokazati kako solidarnost između građana doprinosi jačanju lokalnih akcija

Ukupno je bilo +80 sudionika na događaju iz 5 različitih zemalja EU (Hrvatska, Slovenija, Italija, Njemačka i Mađarska).

Prvi dan manifestacije (07.06.2023.) uključivao je uvodnu konferenciju i aktivnosti vezane uz međugeneracijsku solidarnost. Manifestacija je započela uvodnim riječima Marka Zevnika (osnivača domaćina partnera Instituta Sopotniki) i župan Občine Ajdovščina (koja podupire Sopotnike) i Općine Cestica (prijavitelj projekta). Uslijedile su prezentacije partnera na projektu te interaktivni upitnik u kojem su sudionici bili upitani o najboljim načinima podrške i pomoći starijim osobama (i drugima u potrebi). Na kraju dana organizirana je radionica na kojoj su sudionici mogli raspravljati o svojim aktivnostima i mjerama za podršku starijim osobama u svojim zajednicama. Svaka je grupa odgovarala na pitanja za raspravu i predstavila svoje najbolje prakse.

Drugog dana (08.06.2023.) Sopotniki u suradnji s Občinom Ajdovščina fokusirali su se na demonstraciju inovativnih praksi koje poboljšavaju kvalitetu života u ruralnim zajednicama. To uključuje prezentacije, rasprave i grupne aktivnosti Zavoda Sopotniki o uslugama besplatnog prijevoza za starije osobe, Instituta Dobra pot o projektu očuvanja baštine, Toyota Adria d.o.o. na njihovom rješenju ruralne mobilnosti, a Občina Ajdovščina na svojim procesima planiranja participativnog proračuna. Kako bi sudionicima dali jasnu naznaku o tome kako pomoći starijim osobama u zajednici, Sopotniki su održali grupnu aktivnost i demonstraciju koja je pokazala što treba i što ne treba raditi u pružanju podrške starijim osobama.

Trećeg dana (09.06.2023.) održan je projektni sastanak u Ajdovščini u zgradi općine. Sastanak je održan kako bi se opisali rezultati projektnog događaja i raspravilo sljedećim koracima u provedbi projekta. Osim toga, za sudionike je organiziran kratki obilazak općine Ajdovščina kako bi se upoznali s kulturnom baštinom općine.


Disclaimer:  Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the EACEA. Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible for them.

/

Odricanje od odgovornosti: Projekt sufinancira Europska unija. Međutim, izraženi stavovi i mišljenja su samo stavovi i mišljenja autora i ne moraju odražavati stavove Europske unije ili EACEA-e. Za njih se ne mogu smatrati odgovornima ni Europska unija ni tijelo koje dodjeljuje potporu.

beyond logo

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.