Nova zbirka pjesama Stanislava Petrovića rodom iz Križanča

OBJAVLJENO 15.12.2020.  |  AUTOR: Općina Cestica

Sjećanje na školu pri kapeli i ostale pjesme

U biblioteci Insula Čakovec izdana je u listopadu ove godine najnovija zbirka pjesama Stanislava Petrovića pod naslovom „Prelet svjetla" koja u tri cjeline obuhvaća sedamdesetak pjesama. Prvi, po broju stranica najopsežniji dio zbirke nosi naslov „ti moja najmojijia rieč", a potom su „travničke lipe" i „zapušteni perivoj". Taj prvi dio obuhvaća 36 pjesama, a u pjesmi „škoula pri kapieli" autor se kod sadašnjeg promatranja zgrade nekadašnje škole s nostalgijom sjeća minulih vremena iz djetinjstva...

„imiela si nas rada, onak mlada vu tem kraju, jedina s krovom od čriepa, škuola moja, pri miklinovi kapeli, veliki obloki, a zidi cierkveno bieli"... i prisjeća se djece s kojom je polazio školu i sa sjetom nastavlja „a ja čujem dece glase, ja čujem rieči i mislim...".

Podsjetimo, Stanislav Petrović rođen je 1941. godine u Križanču u općini Cestica. Djetinjstvo je s roditeljima i braćom proveo u Križanču odakle je polazio i osnovnu školu, prva četiri razreda u rodnom selu, a potom u Natkrižovljanu i na kraju u Vinici. U Čakovcu je završio Učiteljsku školu i Pedagošku akademiju. Nakon školovanja ostao je živjeti i raditi u Čakovcu. Pjesme pisane na kajkavskom dijalektu objavljuje nakon 1973. godine kada se po prvi put javlja u Međimurskom kalendaru (Bregi dragi). Nakon toga vrlo uspješno sudjeluje na smotrama i recitalima kajkavskog pjesništva: u Zlataru od 1973., u Zelini od 1973., Samoboru - recitali za zborske popevke - gdje je gotovo svake godine nagrađivan. Zastupljen je u antologijama: „Antologija novije kajkavske lirike", antologija „Ogenj reči" uredio Joža Skok, „Skupljena baština" uredio Stijepo Mijović Kočan (Školske novine 1993.) te u najnovijoj antologiji moderne kajkavske lirike 20. stoljeća „Rieči sa zviranjka" 1999. uredio Joža Skok, „Garestinski hortus verbi" 2012. Joža Skok, zatim Hrvatski kajkavski pjesmotvor devedesetih „Zercalo horvacko"1999. uredio Ivan Kutnjak. 

Također, u znak zahvalnosti, na proslavi Dana Općine Cestica 5. rujna 2018. godine primio je Grb općine Cestica za promicanje ljepota zavičaja kroz pjesme izrečene i objavljene na raznim smotrama i recitalima, kao i u uglazbljenim stihovima, časopisima, zbirkama i zbornicima.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.