Nakon mise u Lovrečanu mladomisnički blagoslov podijelio vlč. Tomislav Antun Vojvodić

OBJAVLJENO 10.8.2020.  |  AUTOR: Općina Cestica

Crkva sv. Lovre iznad naselja Veliki i Mali Lovrečan svoj današnji izgled dobila je 1738. godine i kao takova najstarija je građevina na području općine Cestica. Nedjeljna misna slavlja održavaju se redovno dvaput mjesečno, a posebno svečano je na proslavi blagdana Svetog Lovre koje se održavaju na najbližu nedjelju samog blagdana koji je 10. kolovoza.

Tako je ovogodišnja proslava bila u nedjelju 9. kolovoza, a misu pred kapelom, s početkom u 11 sati predvodio je i prigodnu propovijed o mučeništvu sv. Lovre održao je vlč. Tomislav Antun Vojvodić, rodom iz Pule, iz župe Loborika u Porečko i Pulskoj biskupiji, zaređen za svećenika 27. lipnja, po biskupu mons. Vladi Košiću, u katedrali Uzvišenja sv. Križa u Sisku.

Povodom blagdana sv. Lovre mještani susjednih naselja dobrovoljnim radom očistili su prilaze kapeli, njen okoliš kao i prilaze groblju koje je podno same crkve. Na samu „lovrenčku nedelju“ već od deset sati cesta prema crkvi bila je puna hodočasnika, od kojih su se jedni, pretežno vlasnici vinograda i klijeti na Lovrečan bregu, spuštali cestom prema kapeli, a drugi su se cestom uspinjali iz Velikog Lovrečana.

Svečanom misnom slavlju doprinio je i zbor župe Uzvišenja sv. Križa, koji je pjevao pod misom, uz pratnju na orguljama orguljaša Marijana Županića, a misna čitanja, psalam i molitvu vjernih pročitali su mladi iz lovrečanskog dijela župe Križovljan.

Na kraju mise, mještanima na uređenju prilaza i okoliša, hodočasnicima na dolasku i mladomisniku vlč. Tomislavi Antunu Vojvodiću, zahvalio je križovljanski župnik vlč. Zorislav Šafran, a potom je predvoditelj misnog slavlja podijelio mladomisnički blagoslov.

Za osvježenje hodočasnicima na raspolaganju, kod bivše kapelske kuće“, bilo je osoblje OPG-a Županić, a uslijed preporuka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i mogućnosti širenja zaraze od koronavirusa (COVID-19) vatrogasci DVD-a Lovrečan Dubrava ove godine odustali su od organizacije tradicionalne vatrogasne zabave.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.