U srijedu, 11. 07. 2018. održana Večer pjesme i plesa u Virju Križovljanskome

OBJAVLJENO 11.7.2018.  |  AUTOR: Franjo Talan

U programu nastupili gosti iz SAD-a i KUD Cestica 

U sklopu „Europske turneje“ Hrvatskog folklornog ansambl "Nova nada" iz Detroita članovi ove iseljeničke udruge iz SAD-a posjetili su i rodni kraj oca ( Stjepan  Talan, sin Stjepana i Marije r. Majhen, rođenog 4. kolovoza 1923. godine u Virju Križovljanskome… )  voditeljeva ansambla Stevea Talana, a u srijedu, 11. srpnja 2018. godine održana je, u dvorani DVD-a Virje Križovljansko, večer pjesme i plesa u kojoj je uz goste iz SAD-a nastupio i KUD općine Cestica.

Sam program započeo je u 18,30 sati, a prvo su se pjesmom i plesom predstavili najmlađi, članovi dječje folklorne sekcije, a na programu koji su uvježbale Monika Kanjir i Natalija Levanić, bile su pjesme i plesovi Hrvatskog zagorja:  Sve ptičice zapjevale, Šroteš, Jelica kolce vodila i podmostec. Nakon toga uslijedio je nastup Hrvatskog folklornog ansambla, a uz pratnju tamburaša folkloraši su se predstavili plesovima iz Pokuplja. Potom su tamburaši izveli pjesme; Seoska sam  Lola, Ne dirajte mi ravnicu i Dragi Bože pogledaj na Liku“, nakon čega je uslijedio starinski prikaz  pranja rublja na rijeci, te potom plesovi Hrvata koji žive u Slovačkoj. U završnom dijelu programa, pod vodstvom Lucije Vočanec nastupio je i Ženski pjevački zbor KUD-a Cestica, Stellarium, a djevojke su otpjevale slijedeće pjesme: Oj ti zora bela - hrvatska tradicijska pjesma; Na obloku - Ž.Bradić; Bring me little water Sylvie - crnačka duhovna pjesma.

Na kraju su svi zapjevali pjesmu Ruža crvena, a potom je gostima na dolasku zahvalila predsjednica KUD-a Petra Vunderl Za uspomenu snimljena je i zajednička fotografija, a poslije je uslijedilo druženje i praćenje nogometne utakmica Hrvatska – Engleska u kojoj je nakon  120 minuta igre pobijedila reprezentacija Hrvatske plasiravši se taku u finale Svjetskog prvenstva.

Posjet zavičaju, te gostovanje i turneja po Hrvatskoj, Mađarskoj, Austriji i Slovačkoj realiziran je u organizaciji Hrvatske matice iseljenika, a s članovima “ Hrvatskog folklornog ansambl "Nova nada" iz Detroita, osnovanog 1995. godine bila je i predstavnica HMI  Snježana Đuričković. Cijeli program vodio je Teodor Vočanec, a susretu su uz mještane Virja Križovljasnkog i izvođače, bili prisutni i brojni mještani ostalih naselja općine Cestica.

Kao zanimljivost ističemo da su svi sudionici programa, osim onih koji su nastupili u  folklornim nastupima, bili u navijačkim „kockastim“ majicama

U nastavku nekoliko fotografija snimljenih, 11. srpnja 2018.,  pred polufinalnu utakmicu Hrvatska – Engleska u dvorani DVD-a Virje Križovljansko

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.