Cestički vinogradari orezali prvi trs i proslavili Vincekovo

OBJAVLJENO 20.1.2020.  |  AUTOR: Općina Cestica

Početak rada u vinogradu veže se uz blagdan sv. Vinka pa su i ove godine članovi Udruge vinara i vinogradara Sveti Martin Cestica tim povodom, u nedjelju, 19. siječnja 2020. godine, održali prvo okupljanje.

Manifestacija je održana u vinogradu obitelji Petric na Vinica Bregu, a na početku susreta dobrodošlicu okupljenima poželio je Marijan Županić, predsjednik Udruge. Ceremoniju prvog reza vodio je Ivan Kralj, a nakon što je simbolično obrezan jedan trs uslijedilo je vješanje kobasica. Da trsu tijekom vegetacije ne bi bilo premalo vlage isti je zalijan s vinom, a potom je vlč. Zorislav Šafran, župnik župe Uzvišenja sv. Križa Križovljan blagoslovio vinograde i okupljene vinogradare.

Za dobro raspoloženje okupljenih u vinogradu obitelji Petric pobrinuli su se članovi glazbenog sastava Brajdaši, a prvom rezu prisustvovali su i članovi KUD-a Cvetlinski zvon i Taščice iz Rača u Sloveniji. Prvoj godišnjoj manifestaciji Udruge vinara i vinogradara sv. Martin Cestica bio je prisutan i načelnik općine Mirko Korotaj, i predsjednika Općinskog vijeća općine Cestica Darka Majhen, a prvom susretu cestičkih vinogradara prisustvovao je i načelnik općine Bednja Damir Poljak i župan općine Zavrč Slavko Pravdić, kao i mnogobrojni susjedni vinogradari i ljudi koji drže do očuvanja običaja i tradicije.

Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom općine Cestica, a po rezidbi i blagoslovu druženje je uz izmjenjivanje iskustva iz obrade vinograda, čuvanja i dozrijevanja vina potrajalo do kasnih popodnevnih sati.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.