Tristotinjak mladih na 74. planinarskom križnom putu Bratovštine Svetog Bernarda

OBJAVLJENO 14.10.2024.  |  AUTOR: Općina Cestica

Hodočasnike je u župnoj crkvi Uzvišenja Svetog Križa pozdravio vlč. Zorislav Šafran, križovljanski župnik, a ugodan boravak na području općine i sretan povratak kućama poželio im je i načelnik Mirko Korotaj

U subotu na večer, 12. listopada 2024. godine, u  župnoj crkvi Uzvišenja Svetog Križa okupilo se tristotinjak hodočasnika, pretežno mlađe životne dobi, sudionika 74. planinarskog križnog puta, a koji se u subotu i nedjelju (12. i 13. listopada 2024. godine) održavao u pograničnom području Varaždinske biskupije. Križni put započeo je ujutro u župi Presvetog Trojstva u Klenovniku, a na putu do župe Križovljan hodočasnici su posjetili i crkvu Svete Barbare u Natkrižovljanu gdje im je domaćin bio vlč. Mario Filipović.

Sudionike planinarskog križnog puta u župnoj crkvi u Radovcu dočekalo su i mnogobrojni vjernici, a potom je u 20 sati misu predvodio vlč. Filip Šešek, pročelnik za mlade Zagrebačke nadbiskupije. U koncelebraciji su bili i svećenici, vlč. Krešimir Bušić, župnik župe Svetog Martina Dugo Selo i vlč. Matija Filipović, župni vikar na župi sv. Marije Magdalene u Ivancu,  predstojnik Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije.

U ime župe, pred početak mise, sudionike 74. Planinarskog  križnog puta Bratovštine Svetog Bernarda pozdravio je vlč. Zorislav Šafran, križovljanski župnik, koji je rekao da župa obuhvaća 11 naselja u kojima živi tisuću obitelji, a proteklih nekoliko stoljeća župom su upravljala 24 svećenika, koliko je bilo i svećeničkih duhovnih zvanja. Uz župnu crkvu Uzvišenja Svetog Križa, koja je podignuta u 18. stoljeću, nešto starija je kapela Sv. Lovre u Lovrečanu. U ime općine Cestica dobrodošlicu hodočasnicima poželio je načelnik Mirko Korotaj, poželio im je da se ugodno osjećaju na području općine, a i da se sretno vrate svojim kućama.

Nakon misnog slavlja zahvalu domaćinima, župniku vlč. Zorislavu Šafranu i načelniku Mirku Korotaju uputila je Ivana Matelić, iz župe Sveti Vid Brdovec kod Zaprešića, koordinatorica 74. planinarsko križnog puta Bratovštine Svetog Bernarda, a potom su se hodočasnici uputili do OŠ Cestica gdje su prenoćili. Tijekom noći u župnoj crkvi Uzvišenja sv. Križa održano je klanjanje pred presvetim, a u kojem su sudjelovale grupe hodočasnika već prema utvrđenom rasporedu. Ujutro su hodočasnici, kroz Križovljan Radovečki i Falinić Breg, nastavili pohod prema kapeli Uznesenja Marijna u Križanču, a potom su kroz župu Donja Voća nastavili do Višnjice u kojoj je bio i završetak 74. planinarskog puta Bratovštine Svetog Bernarda. 

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.