Trasa 74. planinarskog križnog puta Planinarske bratovštine Sv. Bernarda iz Samobora proći će 12.  i 13. listopada 2024. godine i područjem općine Cestica

OBJAVLJENO 2.10.2024.  |  AUTOR: Općina Cestica

Članovi planinarske bratovštine sv. Bernarda Samobor organiziraju 74. planinarski križni put a koji će se održati u subotu i nedjelju, 12. i 13. listopada 2024.godine. Prema riječima vlč. Darka Banfića proći će trasom Klenovnik – Cestica – Donja Višnjica.

Prvog dana pohod će krenuti od Klenovnika, a uz put do OŠ Cestice proći će trasom Donja Voća – Crkva svete Barbare Natkrižovljan – crkva Uzvišenja Svetog Križa Križovljan, a u nedjelju planinari kreću ujutro od OŠ Cestica, kroz Križovljan Radovečki odakle će se uputiti na Prekorje i potom preko Falinić Brega i naselja Jarki stići u Križanče odakle će se nastaviti do župe Višnjica.

Svi zainteresirani mještani mogu se prijaviti na sudjelovanje u pohodu, a više informacija može se dobiti na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na brojeve telefona: 091/9466-240, 098/668-181.

Članovi bratovštine, Luka Matelić iz Brdovca kod Zaprešića i Nikola Kuderna iz Zagrebačke župe Svetog Petra u mjesecu kolovozu ove godine, posjetili su općinu Cestica i društvo Franje Talana, te su obišli spomenute dionice puta.

Planinarska bratovština sv. Bernarda osnovana je 22. siječnja 1994. godine u župi sv. Ivana Krstitelja u Lugu Samoborskom. Prva je u Hrvatsku prenijela štovanje sv. Bernarda iz Aoste, zaštitnika planinara i alpinista. Okuplja 100–ak članova koji u radosti i zajedništvu organiziraju Planinarske križne putove, izlete, hodočašća te razne susrete. U Samoborskom gorju upravlja Gostinjcem sv. Bernarda koji se nalazi na 690 m nadmorske visine ispod vrha Velikog Lovnika (737 m).

Planinarski križni putovi u organizaciji Planinarske bratovštine sv. Bernarda privlače mnoštvo mladih iz raznih župa Hrvatske. Postali su znak vremena, nezaobilazni dio u pastoralu mladih. Organiziraju se dva puta godišnje, u korizmi (5. korizmena nedjelja) i na početku jeseni (drugi vikend u listopadu). Organizator brižno isplanira pravac kretanja, zajedničko obilježje za sve sudionike, zajedničke obroke, prigodne euharistije, a u zadnje vrijeme neizostavno je cjelonoćno klanjanje pred Presvetim Sakramentom.

U dva dana prijeđe se oko 40 kilometara. Kad se pritom zna da sudionici na svojim leđima nose ruksak s potrebnom opremom, onda je to pravi podvig. Uz to, obećavaju se pjesma, molitva, žuljevi, smijeh, umor, bol od naprtnjače, kao i razigrana i neobična euharistijska slavlja.

Pohod se nikada ne otkazuje zbog kiše, snijega ili sličnih vremenskih (ne)prilika.

Hodajući nekim terenom od crkve do kapele, sudionici upoznaju kulturnu baštinu toga kraja. Pohodi se zaustavljaju i uz druge važne kulturne spomenike: stare gradine, dvorce, prirodne ljepote i slično. Time sudionici upoznaju kraj kroz koji prolaze.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.