Članice KUD-a Općine Cestica sudjelovale na modnoj reviji narodnih nošnji

OBJAVLJENO 27.8.2024.  |  AUTOR: Općina Cestica

Nešto drugačija modna revija, revija narodnih nošnji održana je u subotu, 24.kolovoza 2024.godine u atriju Županijske palače, pa su tako članice KUD-a Općine Cestica predstavljale svoje nošnje i to na izvornom govoru našega zavičaja.

Gostima su Linda Strelec, Nikolina Siročić, Elizabeta Majhen, Marija Križanić i Mirjana Strelec prikazale kako su se oblačili naši preci, naše bake i djedovi s područja općine Cestica.

Revija je održana u organizaciji Turističke zajednice Varaždinske županije i Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije. Osim same prezentacije narodnih nošnji, posjetitelji su tijekom modne revije bili upoznati i s njenim dijelovima te u kojim prigodama se ona nosila.

- U ovogodišnjoj reviji ćemo predstaviti dvanaest različitih narodnih nošnji iz svih naselja naše Varaždinske županije. Na području Varaždinske županije imamo mnogo lijepih, različitih i bogato ukrašenih narodnih nošnji. To je pravo bogatstvo. Specifičnost nošnji s područja Varaždinske županije je da one spadaju u alpsko-plesnu zonu, izrađene su od domaćeg platna i na nekim od njih vidi se utjecaj novijeg vremena. Neke nošnje poput onih iz Jalžabeta su „šlingane“, dok su nošnje iz Maruševca „našite“- rekao je Zlatko Peharda - predsjednik Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije.

Inače, svakoga dana od 17 do 21 sati u atriju Županijske palače u Varaždinu tijekom cijelog Špancirfesta posjetitelji mogu iskušati okuse i mirise koje kreiraju proizvođači autohtonih proizvoda Varaždinske županije, a uz njih i vinari iz Varaždinske županije, čija su vina nagrađena medaljama na prestižnom natjecanju Decanter 2024. u Londonu, od kojih su i vinari s područja Općine Cestica.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.