Nastavak investicija u Cestici

OBJAVLJENO 29.3.2024.  |  AUTOR: Općina Cestica
Nakon radnog sastanka u općinskim prostorijama, u četvrtak, 28. ožujka, načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj s ravnateljom Županijske uprave za ceste Tomislavom Osonjačkim i njegovim zamjenik Krunoslavom Lukačićem, članom uprave Hrvatskih cesta Alenom Leverićem, saborskim zastupnikom u dosadašnjem sazivu Sabora Predragom Štromarom i pročelnikom upravnog odjela za gospodarstvo Darkom Majhenom, pročelnikom uoravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Mariom Sambolcem obišao novoizgrađeni skretač na državnoj cesti i klizišta na području Općine.


- Uredili smo skretač u centru Cestice prema našoj sportskoj dvorani, koji je financiran sredstvima Hrvatskih cesta, zahvaljujući gospodinu Leveriću, koji je imao razumijevanja za taj projekt. Što se tiče same izgradnje investicija je vrijedna 230 tisuća eura, dok je Općina Cestica izdvojila 60 tisuća eura za izmicanje komunalne infrastrukture i javne rasvjete. Skretač je bio neophodan, jer se tom ulicom kreće puno ljudi i djece, budući da je to ulica koja vodi prema sportskoj dvorani i radi sigurnosti djece trebalo je napraviti skretač - napomenuo je načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj.

U Brezju Dravskom sagrađen je propust i kanali za odvodnju, također na dionici državne ceste D2.

- Time smo riješili poplave na objektima koji se nalaze na tom dijelu uz tu cestu i nadamo se da na tom dijelu, kada će biti obilnih kiša, više neće biti poplava. Prilika je ovo da se zahvalim Hrvatskim cestama na investicijama na području Općine Cestica. Sve to je napravljeno u proteklih godinu dana i možemo reći da je dobra suradnja Hrvatskih cesta i Općine rezultat budućih zahvata na području naše Općine, a to je rotor koji se počeo projektirati u samom centru Cestice. Riječ je o dobro poznatoj brzoj Podravskoj magistrali, koja ide na relaciji Varaždin-Ptuj, odnosno spojna točka Cestica-Ormož, gdje je došlo do pripreme sporazuma za spojnu točku za tu brzu cestu. Vjerujem da će Hrvatske ceste prihvatiti taj projekt kao jedan od prioritetnih projekata za tu brzu cestu jer se tako rješava teretni promet koji ugrožava naše stanovništvo uz državnu cestu D2, ali ne samo s područja Općine Cestica već i iz Petrijanca i Sračinca, s obzirom na to da više od 3 milijuna vozila godišnje prođe kroz granični prijelaz Dubrava Križovljanska - rekao je Korotaj.

Nakon veliki bujičnih poplava u svibnju prošle godine na području Općine Cestica nastalo je 14 klizišta.

- Četiri su klizišta sanirana, a za preostalih 10 klizišta u tijeku je priprema projektne dokumentacije i vjerujemo da ćemo dalje, s Vladom Republike Hrvatske u sljedećem mandatu i s Hrvatskim vodama, osigurati sredstva da se ta klizišta saniraju. Želim pohvaliti angažman Županijske uprave za ceste, preko koje su sanirana tri klizišta, dok je jedno klizište sanirala Općina Cestica, sredstvima Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, čime smo omogućili našim građanima da dođu do svojih kuća - naglasio je načelnik Korotaj.

U investicijskom planu Hrvatskih cesta od 2024. do 2030 godine od milijardu i 400 milijuna eura, oko 240 milijuna eura ići će na područje Varaždinske županije naglasio je član uprave Hrvatskih cesta Alen Leverić.

- Na području Općine Cestica u pripremi su dva velika projekta. Jedan od njih je rotor u centru Općine, a drugi je spojna točka brze ceste od Ptuja do Varaždina, odnosno nastavak na Podravsku magistralu. Bitno je istaknuti da Hrvatske ceste već jedan dio tog dijela ceste prema Varaždinu razvijaju, a to je obilaznica Sračinca, Hrašćice i Petrijanca, koja je trenutno na studiju utjecaja na okoliš. Sada, kada su se definirale pristupne točke i potpišu sporazumi, Hrvatske ceste to će staviti u svoj prioritet, tako da očekujem da nakon toga idemo u ishođenje svih projekata, do ishođenja lokacijske dozvole,nakon čega slijedi natječaj za realizaciju. Kao što je i načelnik rekao godišnje imamo preko tri milijuna prijelaza na graničnom prijelazu i upravo je ideja bila da se tom cestom rastereti promet na državnoj cesti. Svi projekti imaju jedan glavni cilj, a to je povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu. Dakle,temelj nam je da nema prometnih nesreća, da se rasterete ceste kroz naselja i da stanovništvo lakše živi, bez straha kod prelaska ceste i prometovanja na tim cestama - rekao je Leverić.

Za Županijsku upravu za ceste prošla je godina bila rekordna po ulaganjima, naglasio je na sastanku ravnatelj ŽUC-a Tomislav Osonjački.

- Lani smo uložili gotovo 15 milijuna eura u sanaciju klizišta i asfaltiranje dotrajalih i uništenih slojeva asfalta na našim cestama. Dobar dio toga odrađen je i na ovom području, tako da je u Općini Cestica,Voća i Vinica, na ovom dijelu prema Sloveniji, odrađeno klizišta za više od milijun eura dok je asfaltnih tepiha odrađeno za 500 tisuća eura. Istaknuo bih i Novešku cestu, u koju je uloženo dodatnih milijun eura. Trenutačno se, na području Varaždinske županije, izvode radovi na tri klizišta, a jedno od njih je klizište na Miklinovoj kapeli, gdje je cesta zatvorena. Riječ je o investiciji od 310 tisuća eura i da nije bilo pomoći Vlade Republike Hrvatske mi tu cestu, s obzirom na obim posla, ne bi mogli odraditi i sljedećih par godina cesta ne bi bila u upotrebi - naglasio je Osonjački.

Saborski zastupnik u dosadašnjem sazivu Sabora Predrag Štromar pohvalio je rad općinskog čelništva, predvođenog načelnikom Korotajem.

- Vidjeli smo koliko Općina Cestica, načelnik Korotaj i njegov tim pripremaju projekte i koriste javna sredstva i javne institucije, koje investiraju u infrastrukturu. U tome su među najboljima i želim im sve najbolje, a posebno na zaobilaznici Sračinca Petrijanca i Cestice i novom mostu prema Ptuju. Nadam se da će dokumentacija biti što prije završena i da će građani u centru Cestice imati sigurniji promet, a kamioni i oni koji idu dalje brži promet prema Europskoj uniji - zaključio je Štromar.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.