U OŠ Cestica održano predavanje o Domovinskom ratu  

OBJAVLJENO 16.11.2023.  |  AUTOR: Općina Cestica

Povodom Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, za učenike sedmih i osmih razreda OŠ Cestica održano je, u srijedu, 15. studenoga 2023. godine s početkom u 10,30 sati, predavanje o Domovinskom ratu, a koje je realizirano u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata ogranak Varaždin.

Sudionike predavanja na početku je pozdravila ravnateljica Nevenka Turščak, a istom je bila prisutna i prof. povijesti Ivanka Hohnjec, ispred Općine Cestica Vesna Kokot i preko šezdeset učenika 7. i 8. razreda OŠ Cestica. U uvodnom dijelu prikazan je kratki film o Domovinskom ratu koji je snimio Hrvatski povijesni muzej, a nakon prikazanog filma o obrani Republike Hrvatske govorili su hrvatski branitelji sudionici obrane. Učenicima i sudionicima predavanja prvi obratio Vladimir Milavec, voditelj tima, a o obrani Vukovara govorio je potom i satnik Damir Laljek, (viši policijski narednik), koji je kao pripadnik Zasebne postrojbe Policijske uprave Varaždin MUP-a, sudjelovao u obrani Vukovara 1991. godine. Kao pripadnik postrojbe Policijske uprave Varaždin Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske u obrani Vukovara 1991. godine i ostalim akcijama hrvatske vojske i policije u oslobađanju Domovine sudjelovao je i Boris Veselnik, koji je naglasio da su u obrani Republike Hrvatske u Domovinskom ratu sudjelovali i brojni bivši učenici OŠ Cestica (otvorenje škole bilo u prosincu 1979. godine op ft), kao i oni koji su ranije školovanje završili u OŠ Babinec. Naglasio je da je kao pripadnik policije u obrani Vukovara bio i Marijan Vučak iz Babinca, koji se još uvijek vodi kao nestala osoba, a nakon pada Vukovara trojica policajaca iz općine Cestica završila su u srpskim koncentracijskim logorima.

Za vrijeme predavanja na video platnu prikazane su i brojne fotografije vezane uz Domovinski rat i obranu, a učenici su sa posebnim zanimanjem razgledali i osobnu, vojnu i policijsku opremu u kojoj su u obrani Republike Hrvatske sudjelovali i sami predavači. 

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.