U župi Križovljan proslavili Antunovo

OBJAVLJENO 18.1.2023.  |  AUTOR: Općina Cestica

Na području općine Cestica sjedište je dvije župe, župe Uzvišenja Svetog Križa Križovljan i župe Sveta Barbara Natkrižovljan. Uz župnu crkvu Uzvišenja Svetog Križa u Radovcu u župi Križovljan je i kapela Svetog Lovre u Lovrečanu i kapela Blaženog Alojzija Stepinca u Otok Virju, a uz crkvu svete Barbare u župi Natkrižovljan nalazi se i kapela Majke Božje u Križanču i Svetog Stjepana prvomučenika u Goruševnjaku.

Prvo proštenje u kalendarskoj godini održava se na blagdan Svetog Antuna pustinjaka, 17. siječnja svake godine u župi Križovljan pa je tako bilo i ove godine. U župnoj crkvi u Radovcu služene su tri mise, jutarnja u 8 sati i večernja u 17 sati, a svečanu poljdanju misu s početkom u jedanaest sati predvodio je, i održao prigodnu propovijed, vlč Tihomir Kosec, župnik župe Svete Marije Magdalene Ivanec.

U koncelebraciji su sudjelovali i ostali svećenici iz dekanata, Mario Filipović iz župe Sveta Barbara, Pavao Mesarić iz župe Donja Voća, Ivan Sakač iz Petrijanca, preč. Valent Posavec, župnik iz Vinice, dekan Ivanečkog dekanata i vlč. Antun Gorek iz Ivanca kao i domaći župnik, vlč. Zorislav Šafran, a bio je prisutan i umirovljeni križovljanski župnik vlč. Ivan Košić. Misno slavlje uzveličao je zbor župe Uzvišenja sv. Križa, a na kraju mise zahvalu vjernicima na dolasku i vlč. Tihomiru Kosecu na predvođenju mise i održanoj propovijedi uputio je vlč. Zorislav Šafran, križovljanski župnik.

Vlč. Tihomir Kosec čestitao je imendan svim Antonijama i Antunima, a potom je na glavnom oltaru izloženo Presveto pred kojim su se vjernici mogli moliti i klanjati sve do večernje mise.

Kip Svetog Antuna pustinjaka u župnoj crkvi Uzvišenja Svetog Križa nalazi se na istoimenom oltaru, u zapadnom dijelu lađe crkve, a na istočnoj strani crkve nalazi se oltar Svetih Ivana i Pavla.

Kako je u župi Križovljan običaj da se božićne jaslice pospremaju nakon župnog klečanja, a koje je na blagdan Svetog Antuna pustinjaka tijekom dana bila je i mogućnost razgledanja jaslica koje je pred Božić postavio Antonio Kišić.

U prilogu nekoliko fotografija snimljenih u crkvi 17. siječnja 2023. godine kao i izvan nje.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.