Poziv na Vincekovo – početak nove vinogradarske godine

OBJAVLJENO 16.1.2023.  |  AUTOR: Općina Cestica
Poziv na Vincekovo – početak nove vinogradarske godine

22. siječnja slavi se blagdan Svetog Vinka, ili kako je u narodu uobičajeno Vincekovo. Sveti Vinko bio je đakon u hispanskom gradu Cezaraugusti a za vrijeme vladavine cara Dioklecijana bio je mučen u Valenciji gdje je i sahranjen. Mučenje Sv. Vinka poistovjećuje se sa branjem, lomljenjem grožđa i hvatanjem mošta, stoga je on postao zaštitnik vinogradara i vinara. Smatra se da je preminuo 22. siječnja te se na taj dan slavi Vincekovo.

Na taj dan vinogradari se sastaju u svojim vinogradima, simbolično odrežu vinovu lozu, poškrope je starim vinom i stave je u vodu te iz pupa predviđaju kakav će biti urod grožđa te godine. Također je običaj da se na taj dan izvjese kobasice na trsove koje znakovito naznačuju želju za plodnošću i dobrim urodom.

Vincekovo označava i početak radova u vinogradu a vinogradari mole Sv. Vinka za bolji urod u ovoj godini te da im čuva vinograd od zime, mraza, kiše, tuče, bolesti, štetnika i od svega drugog što vinogradu može naštetiti.

Udruga vinogradara i vinara „Sveti Martin“ Cestica organizira manifestaciju Vincekovo koja će se održati u nedjelju, 22.siječnja 2023.godine s početkom u 14:00 sati.
Manifestacija će se održati na Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Marijana Županića na Lovrečan Bregu 13.

Pozivaju se vinogradari, vinari i svi ljubitelji dobre vinske kapljice da svojim prisustvom obilježe ovu manifestaciju uz želje da se ostvari izvrsna vinska 2023. godina!

Ceremonija će se održati bez obzira na vremenske uvjete.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.