Zbor Stellarium sudjelovao na koncertu u Istri

OBJAVLJENO 22.12.2022.  |  AUTOR: Općina Cestica

U cilju realizacije projekta „Spomen na žrtve Istre Drugog svjetskog rata i poraća“ varaždinsko Društvo za obilježavanje grobišta organiziralo je u subotu i nedjelju, 10. i 11. prosinca 2022. godine, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, dvodnevno hodočašće, a istom su se priključile i članice Ženskog zbora Stellarium iz Cestice, župljani župe Križovljan i Natkrižovljan te u Zagrebu članovi Hrvatskog žrtvoslovnog društva.

Na put prema Istri krenulo se ujutro u 5 sati s parkirališta OŠ Cestica, a po dolasku u Rijeku hodočasnici su na groblju Kozala u Rijeci položili vijenac na kapucinsku grobnicu, u kojoj su među ostalim pokopani i „križovljanski“ kapucini umrli u Rijeci, fra Salezije Josip Arklinić (Falinić Breg 03. 04. 1850. - Rijeka 12. 12. 1897.), fra Franjo Talan (Križovljan 31. 07. 1932. – Rijeka 28. 08. 2010.) i fra Ilija Josip Borak (Radovec 09. 03. 1914. – 01. 11. 2010.), a nakon toga obišli su i kapucinsku crkvu Gospe Lurdske. Tu je hodočasnike pozdravio gvardijan fra Eugen Pavlek, a o izgradnji crkve i samostana govorio je fra Zlatko Šafarić. U zahvalu za topao prijem zbor Stellarium otpjevao pjesmu Rajska djevo, autora p. Petra Perice, a nakon toga hodočasnici su nastavili put za Pazin gdje ih je u zgradi Pazinskog kolegija primio ravnatelj prof Maksimilijan Ferlin, Nakon Pazina hodočasnici su krenuli prema naselju Pićan, a u 15 sati pridružili su se komemoraciji za žrtve jame Cerovica. Na početku komemoracije uvodnu riječ dao je vlč Antun Kurelović, a potom je uslijedilo polaganje vijenaca i paljenje svijeća. U ime Društva za obilježavanje grobišta nazočne je pozdravio Franjo Talan, a u završnom dijelu, molitvu za žrtve predvodio je mons. Ivan Milovan, biskup u miru Porečke i Pulske biskupije.

Nakon održane komemoracije nastavljeno je putovanje za Pićan, gdje je u crkvi Blažene Djevice Marije, s početkom u 17 sati održan Predbožićni koncert, a za koji su izbor pjesama pripremile voditeljice zborova. U ime vokalne skupine Umole Pićan, to je napravila Jadranka Celić Bernaz, mag. mus., a u ime zbora Stellarium Cestica prof. Gordana Kos Kolar.

U prvom dijelu koncerta predstavio se domaći zbor Umole, te nakon toga, spletom božićnih skladbi, mlade flautistice Ana Lucia Franković i Sara Bernaz, učenice UŠ Matka Brajše Rašana iz Labina. Nakon toga sa šest pjesama predstavile su se i članice zbora Stellarium, a na kraju su oba zbora pod dirigentskom palicom Gordane Kos Kolar otpjevali pjesmu Joy to the world G.F. Haendel.

Kako je to i uobičajeno po završetku koncerta uslijedila je razmjena prigodnih poklona, a zatim smo se na poziv domaćina uputili u župnu dvoranu na okrijepu koju su pripremili vrijedni domaćini.

S obzirom da smo imali dogovoreno noćenje u Puli zahvalili smo našim domaćinima na susretljivosti i gostoprimstvu te se uputili prema hotelu kamo smo stigli nešto prije 20 sati.

Nedjeljno jutro u Puli bilo je oblačno, a na put prema Krnici krenuli smo nešto prije 9 sati.

Kod jame Golubinčina već su nas čekali domaćini, među kojima su bili Dejan Percan, Stanislav Todorić i Klaudijo Martinčić. Kako je bilo dogovoreno na početku komemoracije zbor Stellarium, prvo je izveo himnu Republike Hrvatske, a potom i Istarsku himnu, Krasna zemljo Istra mila. Podno spomen križa vijenac su položili i svijeće zapalili Stanislav Todorić, Ana Premuž iz Cestice i Viktorija Petek iz Zagreba. Nakon toga nazočne je pozdravio predsjednik Društva, a potom je o žrtvama Istre govorila Lili Benčik. O stradanju ljudi na lokalitetu Golubičina, kao i o stradalim  župljanima župe Rakalj govorio je Klaudijo Martinčić, a nakon molitve uputili smo se prema Žminju do crkve  Majka Božja od Svetomora. Zbog jake kiše koja nas opet prati odlučujemo da komemoraciji, vani na kiši bude prisutno desetak ljudi, a ostali će molitvu pratiti iz autobusa. Kod spomenika mučenicima XX stoljeća Porečke i Pulske biskupije pridružili su se Ratko Jeromela i Boris Mofardin koji su položili vijenac, a svijeću je zapalila Milena Kolmačić, hodočasnica iz Otok Virja.

Završni dio dvodnevnog hodočašća u dogovoru sa župnikom Jordanom Rovisom i prof. Elvisom Orbanićem dogovoren je za posjet crkvi Sv. Mihovila gdje je s početkom u 11 sati zahvalnu misu za 50 godina prisutnosti časnih sestara u Žminju predvodio biskup u miru, mons. Ivan Milovan i umirovljeni riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić.

Kao zanimljivost ovog našeg hodočašća možemo navesti kiša prvog dana, a ujutro drugog dana kiša nas je do deset sati poštedjela. Na povratku od Žminja bilo je i kiše i jakog vjetra koji je povremeno i autobus malo zanio, a od Rijeke do Cestice „pratili“ nas kiša i snijeg. Snijega bilo dosta do posljednjeg tunela pred Karlovcem, a onda do Novog Marofa samo kiša. Nakon prolaska prvog tunela prema Varaždinu opet nas „dočekao“ snijeg, a snježni pokrivač dočekao nas i u Cestici, a još ga ima i danas, 14. prosinca 2022. godine.

 U prilogu nekoliko fotografija snimljenih za dvodnevnog hodočašća.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.