Početak Adventa i paljenje prve adventske svijeće

OBJAVLJENO 22.11.2022.  |  AUTOR: Općina Cestica
Početak Adventa i paljenje prve adventske svijeće

Simbolično ćemo obilježiti početak predblagdanskog razdoblja te upaliti prvu svijeću na adventskom vijencu koji će se nalaziti ispred crkve Uzvišenja Sv.Križa u Radovcu. Ceremonija paljenja svijeća će se održavati četiri subote uoči došašća, počevši od ove subote, 26.11.2022.godine s početkom u 18:00 sati ispred crkve u Radovcu. Pozivaju se svi mještani da svojim prisustvovanjem obilježe ove događaje.

Prvu svijeću na adventskom vijencu će upaliti djeca predškolskog uzrasta, drugu svijeću će 03.12. zapaliti prvopričesnici, 10.12. svijeću pale firmanici a posljednju, četvrtu svijeću, 17.12. pale srednjoškolci i studenti. Pozivaju se sva djeca i mladež da prisustvuju ceremoniji paljenja svijeća prema navedenom rasporedu.

Svaka od ceremonija će biti praćena prigodnim programom domaćih zborova od kojih je prvi na redu Ženski zbor Stellarium.

Prema jednoj vrlo raširenoj tradiciji, prva svijeća na adventskom vijencu je nazvana prorokova svijeća, druga betlehemska, treća je pastirska, a posljednja je svijeća anđela, kaže simbolika svjećica na adventskom vijencu i njihovom postupnom paljenju.

Svjetlo adventskih svijeća označava dolazeće svjetlo, Isusa, koji rasvjetljuje čitav svijet, pobjeđujući tamu grijeha i zla.

Adventske su svijeće izvorno bile crvene i bijele boje, upućujući tako na Isusovu žrtvu i pobjedu. Prema drugoj tradiciji, na vijenac su se stavljale tri ljubičaste svijeće u znak pokore i obraćenja kao priprema na Isusov dolazak, i jedna ružičasta, koja se palila na treću nedjelju došašća kao izraz radosti zbog Kristova rođenja.

Postupno paljenje svijeća na adventskom vijencu znak je progresivnog približavanja slavlju Isusova rođenja. 

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.