Rukovodstvo VZO Cestica čestitalo rođendan prvom predsjedniku Zajednice

OBJAVLJENO 8.11.2022.  |  AUTOR: Općina Cestica

Povodom 84-og rođendana Antuna Knezoci, prvog predsjednika Vatrogasne zajednice Općine Cestica obitelj Knezoci u Babincu posjetili su predstavnici VZO-a Cestica i DVD-a Babinec.

U ime Zajednice i domaćeg vatrogasnog društva prigodan poklon slavljeniku uručilo je izaslanstvo u sastavu; Darko Majhen predsjednik VZO Cestica, Danijel Korotaj, dopredsjednik Zajednice i zapovjednik Milenko Biškup, a pridružio im se jedan od osnivača DVD-a Babinec i prvi zapovjednik VZO Cestica Slavko Talan. Nakon izrečene čestitke druženje je nastavljeno uz teme o vatrogastvu, a nametnula se i tema o proslavi tridesete obljetnice osnivanja Vatrogasne zajednice Općine Cestica iduće godine.

Antun Knezoci rođen je 7. studenoga 1938. godine u Babincu (roditelji Josip i Veronika rođena Bednjanić). Od odrastanja radio je na tome da se u rodnom mjesto osnuje Dobrovoljno vatrogasno društvo koje je djelovalo u dva razdoblja. Prema knjizi „Povijest vatrogastva Općine Cestica ( strana 219 op ft), vatrogasno društvo na području naselja Babinec djelovalo je u prvom razdoblju od 1952. do 1958. godine kada je zbog premalog broja članstva ugašeno. O tom razdoblju na žalost nije sačuvana dokumentacija. Uvjeti za ponovno osnivanje vatrogasnog društva stekli su se tek osamdesetih godina XX stoljeća a osnivačka skupština društva održana je 17. siječnja 1981. godine. Na osnivačkoj skupštini za predsjednika je izabran Antun Knezoci koji je funkciju predsjednika obnašao pune 22 godine, kada ga je naslijedio Danijel Korotaj, a osnivač i dotadanji predsjednik Antun Knezoci postaje počasnim predsjednikom DVD-a Babinec.

Na području pograničnog dijela Varaždinske županije 1993. godine formirana je Općina Cestica a kako je na tom području djelovalo 6 vatrogasnih društava prišlo se osnivanju Vatrogasne zajednice Općine Cestica. Osnivačka skupština održana je 28. svibnja 1993. godine u prostorijama DVD-a Babinec. U prvo rukovodstvo zajednice izabrani su predstavnici iz svih šest društava a jednoglasnom odlukom svih sudionika skupštine za predsjednika je izabran Antun Knezoci. Nakon 12 godina vođenja zajednice, 09. travnja 2005. godine za predsjednika VZO Cestica izabran je Darko Majhen, a Antun Knezoci imenovan je za počasnog predsjednika VZO Cestica.

Za svoj svestrani humanitarni rad Antun Knezoci primio je brojen nagrade i priznanja a jedno od najdražih Antunu je zlatna povelja Đuro Deželić koju je Antun Knezoci primio od Hrvatske vatrogasne zajednice. 

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.