U spomen na preminule vatrogasce, povodom blagdana Svih Svetih 2022. godine, članovi DVD-a Lovrečan Dubrava položili vijence i zapalili svijeće

OBJAVLJENO 2.11.2022.  |  AUTOR: Općina Cestica

U pograničnom području općine Cestica, u Varaždinskoj županiji, 18. lipnja 1938. godine osnovano je DVD Dubrava Lovrečan, a kasnijom odlukom skupštine ime društva promijenjeno je u DVD Lovrečan Dubrava pod kojim imenom društvo i danas djeluje.

Novoosnovano društvo okupljalo je vatrogasce uglavnom s područja spomenuta dva naselja a početnih godina dio članstva dolazio je i iz Dravske banovine, iz susjedne slovenske općine Zavrč. Za prvog predsjednika Društva izabran je Franjo Šoštarić, tajnik je bio Franjo Buzin, a za zapovjednika je izabran tamošnji učitelj Stanko Ramuščak.

Područje djelovanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva Lovrečan Dubrava prostire se na području dviju župa koje imaju sjedišta u dvije susjedne države. Naselje Dubrava Križovljanska spada pod župu Svetog Nikole Zavrč a kojoj je sjedište na području Republike Slovenije u sklopu Mariborske nadbiskupije a ostala naselja su na području župe Uzvišenja Svetog Križa Križovljan u Varaždinskoj biskupiji.

U znak zahvalnosti za doprinos razvoju DVD-a, povodom blagdana Svih Svetih, izaslanstvo DVD-a Lovrečan Dubrava svake godine zapali svijeće na grobovima zaslužnih članova društva pokopanih na susjednim grobljima a u spomen na preminule članove društva tim povodom se kod središnjeg križa na groblju u Lovrečanu i Zavrču položi vijenac i zapali svijeća. Tako su vatrogasci DVD-a Lovrečan Dubrava učinili i ove godine, u ponedjeljak, 31. listopada 2022. a svijeće su zapaljene i na grobovima zaslužnih članova društva. Na groblju u Zavrču svijeća je zapaljena na grobu prvog predsjednika DVD-a Franje Šoštarića, dugogodišnjeg tajnika (od 1964. do 2003.) Marijana Hrnčića i zaslužnog člana Boštjana Horvat. Na groblju u Zavrču, u spomen na preminule mještane općine Cestica, kod središnjeg križa zapaljena je i svijeća Općine Cestica, a svijeća je zapaljena i na grobu općinske vijećnice Erike Korotaj.

Vatrogasci DVD-a Lovrečan Dubrava svijeću su zapalili i na grobu Ivana Bednjanića na groblju podno crkve Sv. Lovre, a na groblju u Cestici u spomene na Mirka Friščića, dugogodišnjeg predsjednika DVD-a Lovrečan Dubrava. 

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.