Proslava blagdana Uzvišenja Sv. Križa

OBJAVLJENO 15.9.2022.  |  AUTOR: Općina Cestica

Na proštenju u župi Križovljan misno slavlje predvodio prof. dr. sc. Krunoslav Novak, generalni tajnik HBK-a, predsjednik Hrvatske katoličke mreže.

Odlukom Općinskog vijeća Općine Cestica za Dan Općine Cestica uzet je blagdan Uzvišenja Svetog Križa (spomendan je 14. rujna), a kako je to ujedno i glavno proštenje u župi Križovljan proslava se u župi održava slavljenjem svetih misa u župnoj crkvi u Radovcu.

Rana misa bila je ujutro u osam sati, a župno proštenje završilo je misom u 18 sati nakon čega je bio susret molitvene zajednice Svetog Josipa.

Svečanu koncelebriranu misu u 11 sati predslavio je i održao prigodnu propovijed preč. prof. dr. Krunoslav Novak, a uz  predvoditelja misnog slavlja kod oltara bilo je i desetak ostalih svećenika, a vlč Ivan Sakač i vlč. Ivan Košić bili su na raspolaganju vjernicima za ispovijed. S obzirom da je na poticaj mons. Gintarasa Grušasa, nadbiskupa Vilniusa, predsjednika Vijeća europskih biskupskih konferencija, blagdan Uzvišenja Svetog Križa u cijeloj Europi određen kao dan molitve za mir u Ukrajini, velečasni Novak na početku misnog slavlja pozvao je sve okupljene u križovljanskoj župnoj crkvi da se pomole na tu nakanu.

Uz domaće vjernike svečanoj misi bili su prisutni i vjernici iz župe Natkrižovljan i Petrijanec kao i iz ostalih mjesta, a župno proštenje skladnim pjevanjem uveličao je zbor župe Križovljan koji je na orguljama i ovaj puta pratio orguljaš Marijan Županić. Kao ministranti kod oltara bili su  Jakov Majhen i Matija Levanić, a misna čitanja i molitvu vjernih pročitali su Nadica Levanić, Stjepan Cestar i zvonar Danijel Kukec.

U ime župe zahvalu vjernicima i svećenicima na dolasku uputio je vlč. Zorislav Šafran, križovljanski župnik, a čelnicima Općine Cestica, načelniku Mirku Korotaja i predsjedniku  Vijeća Općine Cestica Darku Majhenu čestitao je Dan Općine Cestica. Na kraju mise Dan Općine Cestica čelnicima je čestitao i vlč. Krunoslav Novak, a potom je na okupljene zazvao i Božji blagoslov.  

U prilogu nekoliko fotografija s ovogodišnjeg proslave blagdana Uzvišenja Svetog Križa (snimljenih u crkvi i izvan nje).

Na zajedničkoj fotografiji snimljenoj nakon mise u sakristiji križovljanske župne crkve, s lijeva na desno nalaze se: vlč. Krunoslav Sajko, župni vikar Ivanec, vlč. Mario Filipović Natkrižovljan, vlč. Tihomir Kosec – Ivanec, preč. Valent Posaveec – Vinica, vlč. Zorislav Šafran – Križovljan, preč. prof. dr. sc. Krunoslav Novak, vlč. Pavao Mesarić – Donja Voća, vlč. Antun Gorek – Ivanec,  vlč. Vjekoslav Pavlović – Blaškovec i vlč. Tito Damir Smrtić – Margečan, a ispred su i ministranti Jakov Majhen i Matija Levanić.a

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.