Održano jednodnevno hodočašće, u „Spomen na žrtve Istre“, 27. kolovoza

OBJAVLJENO 30.8.2022.  |  AUTOR: Općina Cestica

Povodom Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, u organizaciji Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava iz Varaždina, održana je u subotu 27. kolovoza 2022. godine, jednodnevna posjeta mjestima stradanja vezanim uz Drugi svjetski rat i poraće u Istri. Uz članove Društva hodočašću su se priključili i župljani župe Križovljan i Natkrižovljan iz općine Cestica, a u Zagrebu i članovi Hrvatskog žrtvoslovnog društva. Vremenska prognoza za sjever Istre predviđala je mogućnost kiše koja nas je u nekoliko navrata i blago osvježila.  

Polazak je bio ujutro u 5 sati s parkirališta OŠ Cestica, a u Lupoglav pričekali su nas naši domaćini te smo autobusom nastavili do „makadamskog puta“ koji vodi prema jami Bršljanovica, odakle smo se do mjesta polaska procesije prebacili osobnim automobilima. Na čelu povorke bili su barjaktari koji su nosili zastave Republike Hrvatske i Istarske županije, a potom vijenac i svijeće koje ćemo položiti kod spomen križa iznad same jame. Nakon toga bili su svećenici, vlč. Jeronim Jokić i Branimir Šapina, a potom Josip Kočet (rođen 29. veljače 1948.) i Terezija Talan r. Grmec (r. 19. rujna 1930.) koji su predmolili krunicu.

Kod spomen križa podignutog poviše same jame prvo smo otpjevali hrvatsku himnu Lijepa naša domovino, a potom su položeni vijenci i zapaljene svijeće. U ime Društva za obilježavanje grobišta nazočne je pozdravio Franjo Talan, predsjednik Društva, a potom je Ružica Horvat iz Zagreba pročitala tekst „Žrtve u Istri“ koji je sastavila Lili Benčik iz Pule. U nastavku komemoracije je istarski pjesnik Josip Pino Kraljić iz Gračišća pročitao svoju pjesmu Podijeli nam majko, a nakon toga je misu za žrtve jame Bršljanovica, kao i za sve žrtve ratova i progona totalitarnih režima, predvodio, u koncelebraciji s vlč. Branimirom, vlč. Jeronim Jokić, koji je nakon mise i blagoslovio samu jamu.

Uslijedio je povratak do autobusa kojim smo se prebacili do dvorane u kojoj su naši domaćini za nas sa „sjevera“ pripremili ručak, a nakon što smo se okrijepili zapjevali smo uz pratnju na gitari glazbenika Davora Ferenčića. Susret je potrajao do 14 sati. Zahvalili smo našim domaćinima na gostoprimstvu te se uputili prema slijedećoj našoj postaji. – Radnićima.   Kako smo već bili „knap“ s vremenom vijenac za žrtve stradanja na groblju u Buzetu ponijeli su i svijeće zapalili naši domaćini koji su bili osobnim vozilima, a mi smo autobusom nastavili prema Krasici, odakle smo se uputili do Radanića gdje nas je pričekao biskup, mons. Ivan Milovan. U ime Društva tu su vijenac položili i svijeće zapalili Ljubica Humek, Ivan Hip i Josip Kocijan,  a pridružio nam se Zdenko Vuksanić koji je, 12. kolovoza, bijeli križ napravljen u stolarskoj radionici TIBO u Jarkima, u općini Cestica, metalnom konstrukcijom pričvrstio u temelje spomenika istarskom blaženiku don Francescu Bonifaciju, nestalom 11. rujna 1946. godine. Susretu se pridružio i Franjo Pavliček, rođen 1928. u Martijancu, a sam križ blagoslovio je i molitvu predvodio mons. Ivan Milovan, biskup u miru Porečke i Pulske biskupije. U znak zahvalnosti na suradnji knjigu Općina Cestica naselja i stanovništvo uručili smo Gracijanu Kert, a za uspomenu na susret jedna knjiga predana je i biskupu Milovanu.  Nešto su se oblaci raskinuli pa smo napravili polusatnu pauzu nakon koje smo se uputili prema Pazinu i naselju Tupljak gdje nas je u 17 sati već čekalo i dvadesetak vjernika.

Kod spomen ploče žrtvama jame Tupljak, u ime Društva za obilježavanje grobišta vijenac su položili i svijeće zapalili Đurđica Celić, Ružica Horvat i Gracijano Kert. Nakon obraćanja istarskog pjesnika Josipa Pine Kraljića molitvu za žrtve predvodio je vlč. Antun Kurelović župnik župe Tupljak, a za kraj smo svi zajedno otpjevali pjesmu Rajska Djevo kraljice Hrvata. Tu nam se pridružio vlč. Janez Barborič, župnik obližnje župe Krbune, a pošto je prestala „opasnost“ od kiše zadržali smo se do 18,30, zahvalili našim domaćinima i krenuli prema „sjeveru“. Po izlasku iz tunela Učka, kratku pauzu napravili smo na „Vratima Jadrana“, a u Zagrebu smo bili u 22 sata. Na putovanju prevalili smo preko 720 kilometara, a pa polaznu poziciju na parkiralište kod OŠ Cestica autobus je došao u 23,35 sati.

U prilogu nekoliko fotografija s posjeta Istri 27. kolovoza 2022. godine 

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.