U župi Križovljan proslavili Svetog Lovru, zaštitnika lovrečanskih sela 

OBJAVLJENO 9.8.2022.  |  AUTOR: Općina Cestica

Jedan od najstariji kulturno povijesnih spomenika graditeljske baštine na području općine Cestica je crkva Svetog Lovre koja u današnjem obliku iznad naselja Veliki Lovrečan stoji od 1738. godine. Iako je spomendan Svetog Lovre 10. kolovoza od davnina se udomaćio običaj da se proslava održi na najbližu nedjelju pa je tako bilo i ove godine, u nedjelju 7. kolovoza. 

S obzirom da Svetom Lovri, uz domaće vjernike, rado hodočaste i vjernici iz susjednih župa, iz Hrvatske i susjedne Slovenije, a i brojni vikendaši, koji svoje posjede, vinograde, voćnjake i klijet imaju po obroncima Lovrečan Brega i susjednih vinorodnih područja, zbog premalog prostora u samoj kapele, posljednjih godina misa se služi na platou ispred ulaza u crkvu. Na kapelu Svetog Lovre posebno su ponosni i sami mještani lovrečanskih naselja pa za proslavu svog zaštitnika dobrovoljnim radom urede unutrašnjost crkve i okoliš kapele, a i kompletni pristupni put sve od grobne kućice. 

Svečanu misu s početkom u 11 sati predvodio je vlč Zorislav Šafran, kiržovljanski župnik, a u prigodnoj propovijedi osvrnuo se na životni put i mučeništvo Svetog Lovre. Misno slavlje uzveličao je zbor župe Uzvišenja Svetog Križa koji je na orguljama tradicionalno pratio Marijan Županić, križovljanski orguljaš. Lijepo vrijeme, s nešto blažom temperaturom nego su bile prethodnih dana, kao i hladovini ispod krošnji stabala koja su s južne strane puta do kapele, kao i uz sam plato na kojem je bila misa, ove godine doprinijeli su da se proslavi Svetog Lovre odazvao veći broj ljudi nego prethodnih godina, a na kraju mise vlč. Zorislav Šafran, zahvalio je svima koji su doprinijeli da se svečanost mogla održati u najboljem okruženju te hodočasnicima iz susjednih župa, pogotovo vjernicima s područja susjedne Slovenije. 

Mještani naselja koja se prostiru ispod i oko crkve (Veliki i Mali Lovrečan, Lovrečan Breg i Lovrečan otok te Brezje Dravsko i Brezje otok..) jednostavno su nedjelju u kojoj se slavi Sveto Lovro prozvali „Lovrenčka nedjelja“. Uz samu proslavu vezano je i tradicionalno „Lorenčko proštenje“ na kojem se mogu kupiti tradicionalni medenjaci, a pošto sudjeluju i brojni drugi izrađivači i prodavači svakojake robe kući se obično nešto ponese. Zahvaljujući DVD-u Lovrečan Dubrava brojni posjetitelji mogli su se osvježiti hladnim pićima među kojima je po tradiciji bilo i vino s Lovrečan brega, a na volju posjetiteljima u ponudi je bila  i tradicionalna „pečenka“. Kao i proteklih godina u drugom dijelu dana vatrogasci su priredili i tradicionalnu lovrečansku zabavu koja je uz dobru svirku potrajala do noćnih sati. 

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.