Od nedjelje, 31. srpnja 2022. do kraja berbe , vinograde će „štititi“ i klampotic

OBJAVLJENO 1.8.2022.  |  AUTOR: Općina Cestica

Blagdan Svetog Lovre, u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, koji pada 10. kolovoza, uzima se u sjeverozapadnoj Hrvatskoj kao datum do kojeg su se u vinogradima trebali obaviti svi poslovi na zašiti vinove loze od biljnih bolesti i štetnika, nakon čega vlasnicima vinograda predstoje pripreme za berbu, a i zaštitu grožđa od ptica koje se znaju obrušiti na slatke bobice grožđa u dozrijevanju. Da bi se ptice odvratile od slijetanja u vinograd, u cestičkom kraju od davnina se udomaćio običaj postavljanja klampotica, a kojem je osnovni zadatak da svojom bukom i „klampanjem“ odvrati ptice od slijetanja u vinograd. 

Tradiciju postavljanja klampotica posljednjih desetljeća provode i članovi Udruge vinogradara i vinara Sveti Martin Cestica, a ovogodišnja manifestacija održana je u nedjelju, 31. srpnja 2022. godine, u vinogradu obitelji Petric na adresi Vinica Breg 157. Sama manifestacija započela je u 14 sati, a održana je, kao i proteklih godina pod pokroviteljstvom općine Cestica. Okupljanje je započelo ispred klijeti, a pred polazak u vinograd na puštanje klampotica u pogon okupljene vinogradare pozdravio je Marijan Županić, predsjednik Udruge. 

Od strane pokrovitelja bili su prisutni općinski vijećnici, Denis Kotolenko i Tanja Veršić koja je zajedno s vlasnicom Tatjanom Petric simboličnim potezanjem vrpce oslobodila krila klampotica za nesmetanu vrtnju. Pošto u trenutku oslobađanja krila nije bilo vjetra, a tradicija nalaže da  sama manifestacija bez razlijeganja zvuka batića nije potpuna ljestvama se do krila popeo Mario Petric kako bi s nekoliko okretaja krila klampotic pustio u pogon. Srećom dok se popeo  blagi vjetar pokrenuo je krila te se zvuk batića klampotica razlio dolinom te domaćinu nije prestalo drugo nego da posjetiteljima nazdravi i zahvali im na dolasku i pozove ih na nastavak druženja. 

Ovogodišnjoj manifestaciji „Podizanje klampotica“ tijekom popodnevnih sati bilo je prisutno stotinjak ljudi, a uz članove Udruge bili su prisutni i brojni koji do tradicije i očuvanja starih običaja drže. Tako je u popodnevnim satima u posjet rodnom kraju došao i vlč. Ivan Žmegač, župnik župe Sveti Juraj, iz Svetog Đurđa, a dobrom raspoloženju doprinjeli su i mladi tamburaši iz tamburaškog sastava „Kandidati“ za koji su nastupili Mihael Vočanec, Lovro i Luka Korotaj i Matija Kovačić. 

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.