U spomen na žrtve kod Drave u Lovrečanu položeni vijenci i zapaljene svijeće

OBJAVLJENO 19.7.2022.  |  AUTOR: Općina Cestica

Komemoracija za žrtve poubijane u noći s 22. na 23. srpnja 1946. godine održan je u nedjelju, 17. srpnja 2022. godine.

U prvom dijelu komemoracije s početkom u 9,30 sati, u crkvi sv. Lovre misu je predvodio i prigodnu propovijed održao vlč. Zorislav Šafran, župnik župe Uzvišenja Svetog Križa Križovljan, a nakon toga uputilo se do parkirališta DVD-a Lovrečan – Dubrava, odakle je prema lokaciji posljednjeg počivališta stradalih krenula procesija za križem kojeg je nosio Branko Korotaj, lovrečanski zvonar.

U ime pokrovitelja komemoracije Općine Cestica, vijenac su položili i svijeće zapalili načelnik Mirko Korotaj i općinski vijećnik Josip Cestar, a nakon toga vijenac je položilo zajedničko izaslanstvo Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava i rodbina stradalih u Drugom svjetskom ratu i poraću, Stanko Dobrotić, Ivan Mikec i Boris Veselnik.

Na odavanje počasti žrtvama iz Zagreba došli su i predstavnici Hrvatskog žrtvoslovnog društva, Josip Horvat, Marinko Kostić i Jozo Pušić koji su zapalili svijeće, a potom je riječi zahvale Općini Cestica na pokroviteljstvu, vatrogascima na regulaciji prometa i ostalima na dolasku uputio Franjo Talan, predsjednik Društva. U završnom dijelu molitvu za žrtve grobišta „Križara“ u Lovrečanu, poginule i stradale u ratovima i progonima diktatura i totalitarnih režima XX stoljeća predvodio je vlč Zorislav Šafran, križovljanski župnik. 

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.