U župi Sveta Barbara braća Banfić proslavit će 25 godina svećeništva

OBJAVLJENO 9.7.2022.  |  AUTOR: Općina Cestica

U 233 godine postojanja župe Sveta Barbara Natkrižovljan župom je upravljalo preko dvadeset svećenika, a prema istraživanju vlč. Ivana Košića, objavljenom u fotomonografiji Župe Križovljan i Natkrižovljan (strana 50-1), izdanoj u svibnju 2022. godine, zapisano je da je iz župe Sveta Barbara do sada bilo i sedmero svećenika.

Pred 25. godina, 13. srpnja 1997. godine, svoju prvu misu u župi Sveta Barbara Natkrižovljan imala su braća Josip i Darko Banfić, sinovi Ivana i Marije, r. Lazar iz Falinić Brega. Stariji Josip,rođen 10. ožujka 1969., zaređen je 29. lipnja 1997. u biskupiji Željezno u Austriji, a mlađi Darko rođen 23. veljače 1973., bio je zaređen u Zagrebu.

Josip je mladu misu u kojoj je sudjelovao i brat Darko, proslavio u župi Hornstein (Vorištan) u austrijskoj pokrajini Gradišće, a u rodnoj župi mladomisnik Darko, i brat mu Josip, proslavili su u nedjelju, 13. srpnja. Na mladoj misi u Gradišću propovijedao je kolega svećenik, vlč. Tomislav Markić a na mladoj misi u Natkrižovljanu propovijed je održao vlč. Josip Mrzljak, tada župnik u župe Sesvetski Kraljevec. Svećenik, dr. Tomislav Markić, danas je ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu koje „pokriva“ 187 hrvatskih katoličkih župa na svim kontinentima, mons. Josip Mrzljak, umirovljeni je biskup Varaždinske biskupije koji je dio svoje propovijedi izrečene pred 25 godina iznio u osvrtu u ranije spomenutoj fotomonografiji Župe Križovljan i Natkrižovljan (strana 330-332).

Proslava srebrnog svećeničkog jubileja braće Josipa i Darka održat će se u nedjelju, 10. srpnja 2022. godine, a Sveta misa služit će se s početkom u 16 sati u crkvi Svete Barbare u Natkrižovljanu.  U prilogu fotografije, pogled na crkvu i župni dvor župe Sveta Barbara Natkrižovljan 2022. godine.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.