U rada vatrogasnih društava u Općini Cestica uključeno preko 950 članova

OBJAVLJENO 4.4.2022.  |  AUTOR: Općina Cestica

Vatrogasna zajednica općine Cestica djeluje od 1993. godine, i u svom radu okuplja vatrogasce iz šest Dobrovoljnih vatrogasnih društava. Najstarije je DVD Gornje Vratno osnovano 1920. godine, a po godinama osnivanja dalje slijede DVD Križovljan Cestica (1929.), Virje Križovljansko i Lovrečan Dubrava (1938.), Gradišće (1976.) i Babinec (1981.).

Tridesetu sjednicu Skupština članovi Vatrogasne zajednice općine Cestica održali su u petak, 01. travnja 2022. godine, a ista je s početkom u 19 sati održana u dvorani Kulturnog centra u Cestici. S obzirom na preporuke i propisane epidemiološke mjere Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, 30. sjednica održana je uz minimalni broj gostiju.

Sama sjednica započela je intoniranjem himne Republike Hrvatske i vatrogasne himne, a potom je minutom šutnje odana počast preminulim vatrogascima i poginulim hrvatskim braniteljima stradalim u Domovinskom ratu nakon čega je Darko Majhen, predsjednik Zajednice pozdravio goste, načelnika Mirka Korotaja, tajnika Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Zvonka Videca i Antuna Knezoci, počasnog predsjednika VZO Cestica.

U radnom dijelu sjednice jednoglasno je prihvaćen  predloženi dnevni red, a potom su izabrana i radna tijela za vođenje sjednice. Uz predsjednika Zajednice u radno voditeljstvo izabrani su Danijel Korotaj, zamjenik predsjednika VZO Cestica i zapovjednik Milenko Biškup, a za vođenje zapisnika određen je tajnik Zajednice Mladen Šćuric. Nakon što je Danijel Sambolec u ime verifikacijskog povjerenstva, članovima Skupštine podnio izvješće o brojnom stanju kojim je utvrđeno da je sjednici prisutan natpolovični broj članova, uslijedilo je podnošenje izvješća o radu VZO Cestica u protekloj godini.

U podnesenom izvješću predsjednik VZO Cestica Darko Majhen istaknuo je da su aktivnosti vatrogastva u 2021. godini bile prilagođene okolnostima vezanim uz pandemiju koronavirusa, a vatrogasne postrojbe lanjske su godine imale osam požarnih i devet tehničkih intervencija. Poštujući mjere, u skladu s preporukama Stožera civilne zaštite, vatrogasci su tijekom 2021. godine realizirali i desetak ostalih operativnih aktivnosti u kojima je sudjelovala 21 vatrogasna postrojba sa 112 vatrogasaca, a sudjelovali su i na dvadesetak događanja vezanih uz aktivnosti u vatrogastvu i pomoći stanovništvu kao i u izradi planova za unaprjeđivanje vatrogastva kako na području Republike Hrvatske tako i s kolegama iz susjedne Slovenije. Tako su članovi VZO Cestica 3. siječnja otpremili humanitarnu pomoć u potresu stradalom stanovništvu na području Banovine, a  ista je kombi vozilima otpremljena u Hrastovicu i Petrinju. U izvješću o brojnom stanju članstva istaknuto je da su u rad Dobrovoljnih vatrogasnih društava uključena 954 člana, a među kojima je 515 pomažućih, 261 žena, 75 mladeži, 71 pomladak (6-12 godina), 19 počasnih, 18 veterana, 52 pričuvna, 112 izvršnih i 92 aktivna člana.

Izvješće o materijalno-financijskom poslovanju podnio je Danijel Korotaj, zamjenik predsjednika VZO Cestica, a program rada i financijski plan za 2022. godinu predložio je tajnik Mladen Šćuric. Sva izvješća kao i planovi za tekuću godinu jednoglasno su prihvaćeni.

Čestitke vatrogascima VZO Cestica na uspješnom radu uputio je Zvonko Videc, tajnik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, a zadovoljstvo dobrim radom i organizacijom VZO Cestica izrazio je i načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj. Naglasio je da sva vatrogasna društva na području općine Cestica dobro rade, čestitao rukovodstvu zajednice na uspješnom radu te obećao i daljnju pomoć oko nabavke vatrogasne opreme kao i kod opremanja i uređenja vatrogasnih domova i objekata o kojima brigu vode pojedina vatrogasna društva.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.