Održano predavanje o biodinamičkoj poljoprivrednoj proizvodnji

OBJAVLJENO 30.3.2022.  |  AUTOR: Općina Cestica

Kako je bilo i najavljeno, u utorak, 29. ožujka 2022. godine održano je, u dvorani Kulturnog centra u Cestici, upoznavanje zainteresiranih o mogućnostima proizvodnje hrane bez upotrebe kemijskih sredstava u poljoprivrednoj proizvodnji a čija je prekomjerna primjena dovela do izumiranja brojnih vrsta kao i uništavanja tla.

Na početku susreta prisutne u dvorani pozdravio je Darko Majhen, predsjednik Općinskog vijeća Općine Cestica, a potom je predavanje na temu Biodinamička agrikultura u funkciji održive poljoprivredne prakse održala mr. sc. Dijana Posavec, ravnateljica Centra dr. Rudolf Steiner. U uvodnom dijelu predavanja prisutni su upoznati s rezultatima istraživanja i usporedbe vitalnosti krastavca proizvedenog u konvencionalnom, ekološkom i biodinamičkom uzgoju, a zatim je iznijela kratki životopis dr. Rudolfa Steinera koji je uz svestranu djelatnost na raznim područjima 1924. godine predstavio koncept održivog gospodarenja u poljoprivredi.

U predavanju je istaknuto da danas biodinamički pokret obuhvaća tisuće regenerativnih vrtova, farmi, rančeva, voćnjaka i vinograda, u širokom rasponu klime, ekološkom kontekstu i ekonomskim uvjetima na svim kontinentima svijeta, a pod biodinamičkom certifikacijom nalazilo se 2020. godine  preko 250 tisuća hektara zemljišta.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.