U Kulturnom centru u Cestici održano dobrovoljno darivanje krvi

OBJAVLJENO 9.12.2021.  |  AUTOR: Općina Cestica
U Kulturnom centru u Cestici održano dobrovoljno darivanje krvi

Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin organiziralo je 08.prosinca 2021. godine akciju dobrovoljnog darivanja krvi za područje općine Cestica.

Akciji je pristupila ukupno 21 osoba, dok je prikupljeno ukupno 17 doza krvi. Krv je dobrovoljno dalo 9 muškaraca i 8 žena.

Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin zahvaljuje svim dobrovoljnim davateljima krvi na iskazanoj humanosti i plemenitosti te pozivaju sve građane da se odazovu akcijama jer, kako ističu, samo jedna doza može spasiti čak tri ljudska života.

Krv nije moguće proizvesti na umjetan način. Jedini izvor toga lijeka je čovjek – darivatelj krvi. Svi mi, kada nam zatreba krv kao lijek, ovisni smo samo o dobrovoljnim darivateljima krvi. Kako bi se osiguralo brzo, kvalitetno i sigurno liječenje bolesnika potrebno je uvijek imati dovoljan broj darivatelja krvi, a time i dovoljne količine krvi u pričuvi. Program okupljanja dobrovoljnih darivatelja krvi je socijalni program. U Hrvatskoj, kao i u drugim europskim zemljama, odnos između darivatelja i transfuzijske službe osniva se na partnerstvu između darivatelja krvi, društva/zajednice i transfuzijske službe. U osnovi transfuzijske djelatnosti jest program okupljanja darivatelja krvi. O provedbi tog programa ovisi liječenje bolesnika transfuzijama krvi, krvnim pripravcima i derivatima plazme.

Hrvatski Crveni križ posebnu pozornost posvećuje općoj edukaciji stanovništva u izgradnji svijesti o važnosti davanja krvi i stvaranju pozitivnog stava o dobrovoljnom davanju krvi kao i kontinuiranoj edukaciji zaposlenika i volontera.

Od kolike su važnosti darivatelji krvi za cjelokupno društvo, a ponajviše za uspješno funkcioniranje zdravstva,  pokazala je i Svjetska zdravstvena organizacija proglasivši darivatelje krvi herojima, pozivajući se na izreku:  

„Tko spasi jedan život, kao da je spasio cijelo čovječanstvo!“

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.