Općina Cestica bogatija je za 22 stanovnika, 11 djevojčica i 11 dječaka

OBJAVLJENO 28.9.2021.  |  AUTOR: Općina Cestica

Načelnik Mirko Korotaj: Općina Cestica raznim oblicima pomoći nastoji roditeljima olakšati podizanje i obrazovanje djece, a projektom POS-stanova pomože se mladim obiteljima u podizanju vlastitog doma.

U velikoj dvorani Kulturnog centra u Cestici održan je prijem, u ponedjeljak, 27. rujna 2021. godine, za roditelje novorođene djece, a uz čestitku roditeljima za prinovama u obitelji, kao pomoć Općine uručena je nagrada od 2000 kuna za svako novorođeno dijete.

Čestitke roditeljima na prinovama u obiteljima uputio je načelnik Mirko Korotaj koji je  istaknuo da općina Cestica nastoji raznim oblicima pomoći obiteljima u podizanju djece i obrazovanju mladih, a ta pomoć se očituje već od samog rođenja djeteta, te poslije u svim fazama odrastanja i školovanja. Tako se roditeljima za svako novorođeno dijete dodjeljuje dvije tisuće kuna, sufinancira se smještaj djece u dječjem vrtiću na način da se za prvo dijete iz općinskog proračuna izdvaja 700 kuna, za drugo 800 kuna, a za treće dijete podmiruju se svi troškovi.

Također se podmiruju troškovi plaća za učitelje u produženom boravku učenika OŠ Cestica, kao i nabavka radnih bilježnica, mapa za likovni odgoj i atlasa, a godišnje se dodijeli i sedamdesetak stipendija studentima. Projektom POS-izgradnje po povoljnim uvjetima nastoji se mladim obiteljima pomoći u podizanju vlastitog doma. Kroz razne oblike subvencioniranja, Općina Cestica nastoji stanovništvu vratiti 40 posto izvornih sredstava iz proračuna, naglasio je načelnik Mirko Korotaj.

Najviše novorođene djece s prebivalištem je u Natkrižovljanu

Za posljednjih nekoliko mjeseci Općina Cestica bogatija je za 22 stanovnika, 11 dječaka i 11 djevojčica. Od 22 djece, najviše ih živi u Natkrižovljanu (5), a potom slijedi Gornje Vratno, Veliki Lovrečan i Brezje Dravsko (3), Babinec, Otok Virje i Radovec (2), dok po jedno novorođeno dijete živi u Malom Gradišću i Vratno Otoku.

Abecedni popis prezimena djece je sljedeći: Bešvir, Bogadi, Boltek, Borak, Gonzi, Hip, Horvat, Hrnčić, Ivančić, Kolar, Korotaj, Lazar (2), Okun, Pajtlar, Premuž, Rihtarič, Šinjur, Šoštarić, Veselnik, Zebec i Žunec. Od imena najzastupljenije su Jakov i Lovro (2), a ostala su Amalia, Antonela, Dia, Doris, Ema, Erik, Gabrijel, Iva,  Jana, Kiara, Leon, Lucija, Luka, Mark, Mia, Petar, Teodora i Vito.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.