U općini Cestica završeni radovi na rekonstrukciji 3,7 km dravskog nasipa

OBJAVLJENO 23.9.2021.  |  AUTOR: Općina Cestica

Načelnik Mirko Korotaj, zahvalio je svima koji su radili na realizacije projekta dogradnje i proširenja nasipa što će stanovnicima iz 168 kuća omogućiti normalan i sigurniji život

Povodom završetka radova na rekonstrukciji nasipa uz rijeku Dravu održana je, u društvenom domu Otok Virje, u srijedu 22. rujna 2021. godine, završna konferencija, a istoj su uz predstavnike naselja zahvaćene poplavom 2012. godine bili prisutni i nositelji projekta te čelnici općinske i županijske vlasti.

Sama konferencija održana je u dva dijela. Prvi dio s početkom u 13,30 sati održan je u društvenom domu Otok Virje, a u završnom dijelu sudionici su otišli do stotinjak metara udaljenog rekonstruiranog dijela nasipa gdje su, Mateja Klaneček iz Direkcije za vode Republike Slovenije i načelnik općine Cestica Mirko Korotaj, uz prisustvo župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka i direktora Hrvatskih voda  Danijela Bunića otkrili informativnu ploču s osnovnim podacima o projektu.

Na početku prvog dijela konferencije, koji je zbog epidemioloških mjera vezanih uz koronavirus COVID-19, održan pod maskama uz propisanu udaljenost među sudionicima, načelnik Mirko Korotaj zahvalio je svima koji su sudjelovali u projektu te se osvrnuo na poplavu koja je prouzročila ogromnu štetu i evakuaciju stanovništva: - Od 2012 kad je bilo poplavljeno 168 kuća, sva ta domaćinstva su živjela u nemiru i u strahu. Hvala svima koji su radili na ovom projektu, zadovoljni sam što je završen i kvalitetno odrađen i da će naši mještani na ovim prostorima sada moći normalno živjeti i stvarati svoju budućnost koristeći i svoje objekte. Potom se na realizaciju projekta osvrnula i Mateja Klaneček iz Direkcije za vode Republike Slovenije, a u ime tvrtke  Hrvatske vode nazočnima se obratio Danijel Bunić. Zadovoljstvo realiziranim projektom izrazio je i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, a na kraju je tijek realizacije projekta, od početnih do završnih radova, predstavio Leonrado Sekovanić iza čega je prikazan i kratak film o tijeku radova na realizaciji dogradnje i rekonstrukcije nasipa uz rijeku Dravu.

Rekonstrukcija nasipa Brezje Dravsko – Otok Virje izvedena je iz projekta Frisco 2.3

Sam projekt realiziran je uz pomoć fonda Europske unije, iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Interreg Slovenija-Hrvatska. Provedba građevinskih mjera za prekogranično usklađeno smanjenje rizika od poplava u slivu rijeke Drave i Kupe. Projekt dogradnje nasipa realiziran je pod nazivom Frisco 2.3, a isti je uz rekonstrukciju spomenutog nasipa obuhvaćao na području Republike Hrvatske, i radove na desnoj obali rijeke Drave kod naselja Mala Vas u Republici Sloveniji. Projektom su obuhvaćeni i radovi na rijeci Kupi u naseljima Kuželj Slovenija i Hrvatsko Hrvatska. 

  • Ukupna vrijednost sufinanciranja projekta je 3.339.872,78 eura.
  • Partneri na projektu su Hrvatske vode i Direkcija Republike Slovenije za vode.
  • Izvor financiranja: Programa suradnje INTERREG V-A Slovenija – Hrvatska 2014. – 2020.
  • Trajanje projekta: 1. travnja 2020. – 30. rujna 2021.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.