DAN OPĆINE CESTICA: Općina proslavila rođendan s gostima i dodijeljene su općinske nagrade 

OBJAVLJENO 11.9.2021.  |  AUTOR: Općina Cestica

Građani Cestice, bilo kojoj političkoj opciji pripadali, složiti će se u jednom – dobro im je tu gdje jesu. Standard je dobar, posla ima, plaće su pristojne. Rade li preko granice, za vikend su doma, djecu ne šalju u strane škole. Zašto bi kad je obrazovanje u Cestici dobro, a tu su i brojni benefiti. Općinska vlast smatra da je svaka lipa od dva milijuna kuna ili 20 posto izvornog proračuna, najbolje uložen novac. Obrazovanje je u Cestici na cijeni. 

- Kvalitetnom i kontinuiranom brigom o djeci, od rođenja do završetka školovanja dobivamo novu generaciju obrazovanih mladih ljudi  koji mogu značajno pridonijeti razvoju Cestice – rekao je načelnik Općine Cestica, Mirko Korotaj na prigodnoj svečanosti uz Dan Općine. 

Iako je ovo druga proslava Dana općine u pandemiji, situacija je znatno drugačija no lani. Mnogi su bolest preboljeli, većina se procijepila. 

Uzvanici svečanosti okupili su se u  sportskoj dvorani Osnovne škole Cestica. Među gostima je bio i varaždinski župan, Anđelko Stričak. Općinu i načelnika Korotaja, koji je dugo na čelu općine, istaknuo je kao pozitivan primjer u koji se vrijedi ugledati. 

Mirko Korotaj će reći da je za kvalitetan društveni i obiteljski život potrebno jako gospodarstvo. 

- Da bi gospodarstvo bilo konkurentno nužna je moderna komunalna infrastruktura, a da bismo uopće bili konkurentni u bilo kojemu segmentu potrebni su kvalitetni odgoj i obrazovanje.

Pandemija je tek malo usporila, ali nije zaustavila ni jedan veliki općinski projekt. Oni najveći zajedno vrijede više od 100 milijuna kuna. Samo Aglomeracija je investicija vrijedna 95 milijuna kuna. Nositelj investicije je Varkom Varaždin, a Općina Cestica radove sufinancira s 4,5 milijuna kuna. Hrvatske vode plaćaju ostalih 95 milijuna. 

- Radovi se izvode planiranom dinamikom, izvodi ih Cestno podjetje Ptuj iz Slovenije s kooperantima i to vrlo kvalitetno – pohvalio je načelnik.

Hrvatske vode odradile su još jedan, za građane Cestice projekt od vitalnog značaja. Završena je rekonstrukcija desnog dravskog nasipa Otok Virje - Brezje Dravsko, u dužini 3,7 km. 

- Nasip je znatno ojačan, vrijednost investicije je 26 milijuna kuna. Plaćen je  iz Programa FRISCO međunarodne prekogranične suradnje (11 milijuna) i s 15 milijuna kuna Hrvatskih voda. Zahvaljujem Hrvatskim vodama i direktoru Danijelu Buniću na nasipu koji građanima Cestice znači prestanak strahovanja od poplave – zahvalan je Mirko Korotaj.

Izgradnja šest stanova  po programu poticajne stanogradnje (POS) objedinjuje nastojanja općinske vlasti da mlade obitelji ostanu u Cestici ali i da dosele nove. 

Zgrada je vrijedna 4,5 milijuna kuna, od kojih je 400 tisuća kuna za komunalno opremanje, osigurala Općina.

- Važno je reći da  su stanovi u neposrednoj blizini vrtića i škole, pošte i ambulante. Ustanova važnih u životu obitelji s djecom. A takve su obitelji u Cestici dobrodošle. S jednakom pažnjom, što mi je drago reći, brinemo i o starijim sumještanima. Cestička mladež okupljena u udrugu HiperAktivni, redovito ih je obilazila u jeku pandemije i pomagala s opskrbom namirnicama. Žene zaposlene u programu Zaželi puno su odradile da im olakšaju svakodnevnicu – drago je načelniku kad se građani međusobno upoznaju i  mogu se osloniti jedni na druge. 

Turizam je općinska budućnost. Već i sadašnjost, ali ozbiljnost kojom su vlasnici kuća za odmor pristupili toj gospodarskoj grani, Cestici jamče turistički prosperitet. Općina redovno pomaže u izgradnji kapaciteta pa je iz Programa poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva za potporu poduzetništvu, poljoprivredi i turizmu isplaćeno 856 tisuća kuna. 

Uz projekte koji su ušli u završnu fazu, tu su i oni koji su tek započeli. Počela je izgradnja oborinske odvodnje i nogostupa uz županijsku cestu, koju zajednički financiraju ŽUC i Općina Cestica, u omjeru 75:25 posto.

- U pripremi je sanacija klizišta na županijskoj cesti Jarki – Natkrižovljan, gdje sredstva za sanaciju klizišta osigurava Županijska uprava za ceste, a za što zahvaljujem županu Varaždinske županije Anđelku Stričaku i ravnatelju ŽUC-a Tomislavu Osonjačkom. Bitna investicija je i izgradnja skretača na cesti D2 ulaz u Sportsku ulicu radi lakšeg pristupa sportskoj dvorani. Investiciju pokrivaju Hrvatske ceste i zahvaljujem gosp. Alenu Leveriću na pripremi i sredstvima Hrvatskih cesta nabraja načelnik novosti u općini.

Za mjesec dana u Cestici će započeti obnova Parka Križovljangrad, vrijedna 850 tisuća kuna financiranih iz EU fonda.

Načelnik Korotaj najavljuje osam novih projekata.

- Među njima je  i kamp i autokamp, gdje očekujemo da ćemo uspješno aplicirati za EU sredstva te vjerujemo da ćemo imati pomoć Hrvatske vlade, Varaždinske županije, državnog tajnika Ministarstva financija gosp. Stjepana Čuraja, i saborskog zastupnika Predraga Štromara, s kojim smo uvijek uspješno surađivali oko razvojnih programa na području općine Cestica te mu se ovom prilikom na tome i zahvaljujem – zaključio je načelnik Mirko Korotaj. 

Izgradnja cesta

Kod komunalnih investicija izgrađene su ceste: Dubrava Križovljanska – Majcenović, Falinić Breg – Knezoci, Veliki Lovrečan – Odvojak igralište, Jarki – Podobnica, Kolarovec – Županić – Drava, Falinić Breg – Slunjski, a u narednom razdoblju će se asfaltirati: Natkrižovljan  - Težak Mirko, Selci - Valentić, Selci – Kojc, Vratno Otok – Velečić Ivan, Radovec Polje – Otok Virje, Vratno Boršanec – Štehec, Cestica – Ante Starčevića – Igralište, Veliki Lovrečan – D2- Borak Oto, Veliki Lovrečan – Braće Radić – Kuča, Veliki Lovrečan – Braće Radić – Štih, Otok Virje – ul. 1 Maja – Lukaček, Selci – Pungračić – Križanče, Majstrik – Vratno, Velečić Ivan – Vratno Otok. Ukupna vrijednost investicije modernizacije NC je 2.965.032,50 kn (sa PDV-om). 

Također bitan projekt za mještane općine je izgradnja brze Podravske ceste koja bi rasteretila promet na državnoj D2 dionici prema Dubravi Križovljanskoj. Život uz tu dionicu je gotovo nemoguć uz preopterećenost teretnog tranzita. Mirko Korotaj apelira na sve ljude na funkcijama, u Vladi, ministarstvima, županiji da pomognu da se projekt i realizira, a inicijativi se pridružuju i čelnici općina susjedne Slovenije.

Završena je fasada na domu DVD-a Virje Križovljansko, u vrijednosti od 137.712,00 kuna, a nabavljeni su stolci za prostorije LD Sv. Hubert Cestica.

Posebne zahvale

Mirko Korotaj, načelnik

„Općina je osigurala sredstva za rad svim udruga, a posebno pratimo rad umirovljenika i mladih. Koristim priliku da predsjedniku Općinskog vijeća Darku Majhenu zahvalim na dobroj suradnji, kao i svim vijećnicima. Posebno hvala djelatnicima Jedinstvenog upravnog odjela koji s puno volje i truda  rade na pripremama na realizaciji projekata na području Općine Cestica. Hvala svima koji se uključuju u rad Općine Cestica i time doprinose da se naša općina kvalitetno razvija.Najveća hvala građanima i pravnim osobama čiji je rad i općenito djelovanje u društvu ostavilo prepoznatljiv trag i stoga će im danas biti uručena javna priznanja za osobit doprinos i zasluge značajne za Općinu Cesticu, te im iskreno čestitam.Svim žiteljima općine Cestica čestitam Dan Općine , a svim župljanima Župe Križovljan crkveni blagdan Uzvišenja Sv. Križa, svim gostima želim da se ugodno osjećaju u Općini Cestica.“

Anđelko Stričak, župan

„Cestica već dugo vremena živi zapadnoeuoropskim načinom života kakvome teži cijela Hrvatska. To se vidi već po samome uređenju mjesta i ja im na tome čestitam, a načelniku Korotaju čestitam na tko zna već kojem mandatu zaredom. Ako ga ljudi biraju, onda je dobar.“

Predrag Štromar, saborski zastupnik:

„Vjerujem da bi bila dobra ideja  osnivanje zajedničke turističke zajednice Cestice i nekoliko susjednih općina. Svaki put kad dođem, a ovdje sam sigurno bio 20 puta povodom Dana općine, zateknem neke strojeve i radove. Sada i nove lijepe zgrade, a na brdima bazene. Izuzetno mi je drago da je nakon četiri godine započela i dobra suradnja sa Županijom, a osobno uvijek dolazim kako bih pomogao preskočiti određene barijere. Sada je i mnogo novaca na raspolaganju.“

Nagrade Općine Cestica

DOBROVOLJNOM VATROGASNOM DRUŠTVU BABINEC povodom 40. godina postojanja i rada društva, osobite uspjehe u razvoju društvenih odnosa, zaštite od požara i civilne zaštite. Društvo je u svojih 40 godina djelovanja izgradilo Vatrogasni dom, nabavilo vatrogasna vozila te uređivalo okoliš i prostorije, a danas broji preko 300 članova i 34 aktivna člana. Djelovanje društva zasigurno je obilježio počasni predsjednik Antun Knezoci koji je vodio društvo 32 godine, a posljednjih osam godina vodi ga gosp. Danijel Korotaj.

NOGOMETNOM KLUBU „DINAMO“ BABINEC povodom 40 godina postojanja i  djelovanja u razvoju društvenih odnosa značajnih za općinu, klub održava nogometno igralište, svlačionice, tribine i klupske prostorije, natjecao se u svim županijskim ligama, a trenutno se natječe u 2. Županijskoj nogometnoj ligi. Poznati su i po organizacijama turnira i tzv. „Plave noći“ koja datiraiz 1982. godine.

DRUŠTVU ZA OBILJEŽAVANJE GROBIŠTA RATNIH I PORATNIH ŽRTAVA, sa sjedištem u Varaždinu, povodom 20 godina postojanja, rada, obilježavanja i organizaciju komemoracija na grobištima na području Općine Cestica, davanja počasti i čuvanja uspomena na sva mjesta stradanja ljudi. Uspješno surađuju sa brojnim udrugama, a o obljetnicama stradanja organiziraju  tribine, predavanja i kongrese.

Grb Općine Cestica

NEVENKI TURŠČAK iz Velikog Lovrečana.

Gđa. Nevenka od 1992. godine neprekidno radi u Osnovnoj školi Cestica, najprije kao učiteljica njemačkog jezika, a od 1. svibnja 1996. godine kao ravnateljica škole već punih 25 godina. Tijekom rada je stekla brojne certifikate i potvrde, članica je Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola. Od 2018. godine je u mentorskom timu ravnatelja eksperimentalnih škola. Godinu kasnije uključena u radnu skupinu od 18 ravnatelja Ministarstva znanosti i obrazovanja, kao podrška British Councilu u suradnju s EU komisijom u provedbi treće faze projekta usmjerene na povećanje stručnih kompetencija ravnatelja i učitelja mentora u Hrvatskoj i u lipnju 2021. godine stekla naziv trenera.

Plaketa Općine Cestica 

TRGOVINI CENTAR, VL. KATICA DUGI iz Gornjeg Vratna, povodom  30 godina uspješnog poslovanja na području Općine Cestica. Trgovina Centar Dugi sumještanima je otvorila svoja vrata u obiteljskoj kući u ratnim vremenima, a posebnu zahvalu upućuju gosp. Ivanu Dugi koji je to omogućio. 2003 godine kupili su objekt Centroprometa u koji se iste godine useljavaju i ostaju do danas. 

NISKOGRADNJI VESELNIK, VL. MARIO VESELNIK iz Kolarovca, za osobite uspjehe postignute u razvoju društvenih i poslovnih odnosa od posebnog značaja za općinu. Tvrtku Niskogradnja Veselnik osnovao je 1996. godine gosp. Stjepan Veselnik , a s njegovim odlaskom u mirovinu 2018. godine, 2018. godine, tvrtku preuzima njegov sin, Mario Veselnik. Poduzeće trenutno zapošljava 27 djelatnika u djelatnosti niskogradnje,a za potrebe izvođenja radova koriste vlastitu mehanizaciju.

Osmoškolce koji su se posebno istaknuli tijekom protekle školske godine, Općina je nagradila s po tisuću kuna.

Tena Gavrić, Križovljan Radovečki - Izuzetno marljiva učenica, tijekom osnovnoškolskog obrazovanja u svim razredima postizala je odličan uspjeh sa prosjekom ocjena 5.0, sudjelovala na brojnim školskim natjecanjima, Lidrano, grupa Njemačkog jezika Sturm, svojim ponašanjem pozitivno djelovala na kolege učenike 

Patrik Vinter, Jarki - Odličan učenik svih osam razreda osnovnoškolskog obrazovanja, sudjelovao na školskih natjecanjima, u 7. i 8. razredu sudjelovao je na natjecanju u robotici CM lige.U 7. razredu s ekipom zauzima prvo mjesto u državi.  U 8. razredu, u drugom i trećem kolu natjecanja osvaja prvo mjesto u regiji pojedinačno i ekipno, a kao član ekipe osvaja drugo mjesto.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.