Dobrovoljno vatrogasno društvo Križovljan Cestica

OBJAVLJENO 16.8.2021.  |  AUTOR: Općina Cestica

U dvorani DVD-a Križovljan Cestica održana je u subotu, 14. kolovoza 2021. godine svečana sjednica vatrogasnog društva osnovanog 1929. godine. Zbog poznate situacije s „koronom“ sama sjednica održana je samo uz članove društva, a od gostiju istoj su prisustvovali, od strane općine Cestica Darko Majhen, predsjednik Općinskog vijeća općine Cestica, zamjenik predsjednika VZ Varaždinske županije i predsjednik VZO Cestica, te Milenko Biškup, zapovjednik Vatrogasne zajednice općine Cestica.

Sama sjednica započela je hrvatskom himnom Lijepa naša domovino, nakon čega je izvedena i vatrogasna himna, a potom je minutom šutnje odana počast preminulim vatrogascima i poginulim hrvatskim braniteljima.

U uvodnom dijelu sudionike je pozdravio Ivan Kralj, predsjednik DVD-a Križovljan Cestica, a po prihvaćenom dnevnom redu prišlo se uručivanju odlikovanja članovima društva koji su u istom proveli, 10, 30 i 50 godina, a odlikovanje za posebne zasluge primio je Stanko Klasić koji je u društvu proveo preko 60 godina. Uz predsjednik DVD-a i tajnika Marijana Vočanec  zaslužnim članovima odlikovanja su uručili zapovjednik VZO Cestica Miljenko Biškup i predsjednik Općinskog vijeća Darko Majhen koji je potom čestitku uputio i u ime organizacija u kojima obavlja odgovorne dužnosti.

Dobitnici priznanja i odlikovanja – Stanko Klasić, član DVD-a je od 1960. godine

Odlikovanje za desetogodišnje aktivno članstvo u društvu primili su Marko Talan i Milan Županić, a za tri desetljeća Štefica Zagorec, te potom i, za pedeset godina u DVD-u Antonija Klasić i Štefanija Klasić. Posebno toplim pljeskom prisutni su nagradili uručivanje odlikovanja za posebne zasluge, a koje je primio Stanko Klasić.

U obrazloženju odluke o dodijeli priznanja za posebne zasluge tajnik Marijan Vočanec, rekao je: Stanko Klasić rođen je 23. travnja 1940. godine u Križovljanu Radovečkom, a službeni datum pristupanja DVD-u Križovljan Cestici je 15. ožujak 1960. godine.  

U dobrovoljno vatrogasno društvo uključio se već kao malo dijete jer su njegov otac (Alojz Klasić) i djed (Jakob Pavlović) koji je bio i osnivač društva,  bili vatrogasci. Od samog uključivanja u društvo od 1960. pa sve do današnjeg dana, mada ima 81.godinu, još uvijek je aktivan, ne prođe ni jedna radna akcija da ne sudjeluje u njoj. Prisutan je na svakom sastanku, ne prođe ni jedna intervencija a da ne isprati vatrogasce na intervenciju.

Školovani vatrogasac postaje 1960. godine. a već 1965. godine postaje vatrogasac prve klase. S posebnim ponosom prisjeća se kad je pohađao šestomjesečno školovanje za dočasnika 1972 godine u Vinici, a od te godine do 1986. bio je zapovjednik, kao i član upravnog odbora. Slijedećih 30 godina, do 2016. bio je spremištar i vodio je brigu o materijalnoj imovini društva. U svakom danu svaku svoju zadaću obavljao je odgovorno i savjesno stalno stavljajući vatrogastvo na prvo mjesto, a posebno treba istaknuti razvoju suradnje sa PGD Hardek društvom iz Slovenije, sudjelujući u radu njihovih skupština i u događajima koju su mogli pridonijeti boljoj suradnji. Između ostalog, njegovim trudom i zalaganjem došlo je do potpisivanja povelje o pobratimljenju i suradnji koja i dan danas traje.

Aktivno je sudjelovao u nabavi svih vatrogasnih vozila i opreme, a pogotovo navalnog vozila koje su nabavili u Njemačkoj.

Za svoj predani rad u vatrogastvu tijekom proteklih godina vatrogasne karijere primio je desetak priznanja i odlikovanja, spomenice, plamenice i medalje, a 2015. godine uručena mu je spomenica vatrogasnog veterana.

DSC 0055

Zajednička fotografija nakon dodijele priznanja, 14. kolovoza 2021. godine, s lijeva na desno: Klasić Štefanija (50), Zagorec Štefica (30), Milan Županić (10), Klasić Antonija (50), , Milenko Biškup, zapovjednik VZO Cestica, Klasić Stanko, član od 15. 03. 1960., priznanje za posebne zasluge, Majhen Darko, predsjednik Općinskog vijeća općine Cestica, zamjenik predsjednika VZ Varaždinske županije, predsjednik VZO Cestica, Marijan Vočanec, tajnik DVD-a Križovljan Cestica, Ivan Kralj, predsjednik DVD-a Križovljan-Cestica i Marko Talan, priznanje za desetogodišnji rad u DVD-u.  

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.