Odgojiteljce Jasminka Mumlek i Željka Medenjak sudjelovale su na Erasmus+ strukturiranom tečaju

OBJAVLJENO 28.7.2021.  |  AUTOR: Općina Cestica

Odgojiteljce Jasminka Mumlek i Željka Medenjak sudjelovale su na Erasmus+ strukturiranom tečaju u predivnom gradu Alicante na jugu Španjolske.

Dječji vrtić Zeko i u pandemiji nastavlja europske mobilnosti i usavršavanje stručnog kadra, ovog puta u okviru projekta “KOOKOS - Kompetentni odgojitelj za kvalitetan odgojno-obrazovni sustav”.

Na tečaju "Mindfulness & meditation: outdoor and relaxation education” koji se održavao od 11.-17.07.2021., sudjelovale su odgojiteljice Jasminka Mumlek i Željka Medenjak iz Dječjeg vrtića "Zeko" Varaždin i Dječjeg vrtića “Zeko” Cestica. Cilj ovog tečaja bio je jačanje emocionalnih kompetencija, samokontrole, poštovanja, empatije, kao i ravnopravnost i briga za druge i drugačije. Odgojiteljice su stekle vrijedne vještine, iskustva i znanja iz područja mindfulness tehnika, tehnika meditacije za djecu, jačanja fokusa, koncentracije i pažnje, a tečaj je obuhvaćao velik dio rada na sebi i vlasititim kompetencijama otpornosti. Redovitim svakodnevnim višesatnim vježbama usredotočene svjesnosti odgojiteljice su i na sebi primjenjivale sve tehnike, što ih čini osviještenima i osposobljenima da isto prezentiraju i svojoj djeci u vrtićima. Mindfulness tehnike su jedan od oblika snalaženja u situacijama visokih emocionalnih potreba djeteta (situacije jake ljutnje, bijesa, tuge, agresije i sl.), a koristit će se i u redovitim vrtićkim aktivnostima. Svoja znanja odgojiteljice će prenijeti i kolegicama u vrtićkom kolektivu, kako bi se rad na usredotočenoj svjesnosti i razvoju emocionalnih kompetencija nastavio u cijelom vrtiću. 

"Teško je izbrojati sve prednosti ovakvog stručnog usavršavanja, ali ih svakako preporučamo svima koji su željni unaprijediti svoje osobne i profesionalne kompetencije" - istaknule su odgojiteljice.

U okviru projekta "KOOKOS" ovom vrtiću predstoji još nekoliko mobilnosti, koje bi se trebale realizirati do listopada 2021. godine. Mobilnosti iz programa Erasmus+ u potpunosti su financirane sredstvima Europske komisije.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.