Spomen na žrtve stradale uz rijeku Dravu kod Velikog Lovrečana

OBJAVLJENO 19.7.2021.  |  AUTOR: Općina Cestica

Povodom 75. obljetnice stradanja poratnih žrtava Drugog svjetskog rata, a koje su poubijane u noći s 22. na 23. srpnja 1946. godine kod rijeke Drave u Velikom Lovrečanu, u nedjelju 18. srpnja 2021. godine priređena je komemoracija koja je održana u dva dijela.

U prvom dijelu, s početkom u 9,30 sati bila je u kapeli sv. Lovre, misa zadušnica koju je predvodio vlč. Zorislav Šafran, župnik župe Uzvišenja sv. Križa Križovljan, a  nakon mise sudionici komemoracije uputili su se do parkirališta DVD-a Lovrečan Dubrava, u ulici Svetog Lovre 10, u Velikom Lovrečanu odakle je krenula procesija prema spomen križu postavljenog iznad samog grobišta.  Na početku procesije križ je nosio Teo Rugani, a o regulaciji prometa i sigurnosti sudionika komemoracije brigu su spremno preuzeli vatrogasci DVD-a Lovrečan Dubrava koji su za vrijeme polaganja vijenaca i molitve naizmjenice propuštali vozila.

Na početku drugog dijela komemoracije, kod spomen križa, Zbor župe Uzvišenja sv. Križa Križovljan otpjevao je hrvatsku himnu, a potom su položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Kod spomen križa, u ime Društva za obilježavanje grobišta i obitelji stradalih vijenac su položili i svijeće zapalili Marija Kumek, Stanko Dobrotić i Boris Veselnik, a potom su to učinili i ostali sudionici komemoracije.

U ime Ministarstva hrvatskih branitelja, potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske vijenac je položila i svijeću zapalila izaslanica Ministra Tome Medveda, gospođa Ivana Horvat, kojoj se pridružio general Zdravko Jakop, tajnik u Ministarstvu obrane Republike Hrvatske, a odavanju počasti žrtvama u ime župana Anđelka Stričaka priključila se vijećnica Županijske skupštine Sandra Županić.

Ispred općine Zavrč, iz koje dolazi nekoliko žrtava na spomenutom grobištu, vijenac je položila i svijeću zapalila izaslanica župana Slavka Pravdića, općinska vijećnica, gospođa Marta Bosilj, a potom je vijenac položilo i svijeće zapalilo izaslanstvo općine Cestica predvođeno načelnikom Mirkom Korotajem i predsjednikom Općinskog vijeća Darkom Majhenom.

Kod spomen križa, u spomen na žrtve Drugog svjetskog rata i poraća pograničnog dijela Republike Hrvatske i susjedne Slovenije svijeće su zapalili i Ivan Mikec iz Lovrečana i Franc Tolić iz Cirkulana.

U ime Društva zahvalu sudionicima komemoracije za sudjelovanje uputio je Franjo Talan, a potom je molitvu za žrtve poratnih stradanja poubijanih uz rijeku Dravu, za sve poginule u ratovima i progonima diktatura i totalitarnih režima XX stoljeća, poginule hrvatske branitelje i stradale u Domovinskom ratu, pokojnog Franca Permea, predsjednika slovenskog Društva za ureditev zamolčanih grobov iz Ljubljane te preminule članove Društva predvodio vlč. Zorislav Šafran, križovljanski župnik.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.