Na grobištu Pancerica vlč. dr. Krunoslav Novak iz Zagreba predvodio misu

OBJAVLJENO 14.6.2021.  |  AUTOR: Općina Cestica

Na drugu nedjelju mjeseca lipnja pod pokroviteljstvom općine Cestica, 13. lipnja 2021. godine, kod spomen kapele Blaženog Alojzija Stepinca u Otok Virju održana je komemoracije za žrtve grobišta Pancerica stradale u prvoj polovici mjeseca lipnja pred 76 godina.

Komemoracija je nakon izvođenja hrvatske himne, u 10.30 sati, započela polaganjem vijenaca i paljenjem kod spomen križa kojeg su na blagdan Svih Svetih 1994. godine postavili lovci LD Sveti Hubert Cestica,. U ime Ministarstva hrvatskih branitelja i ministra Tome Medveda, podpredsjednika Vlade Republike Hrvatske vijenac je položila i svijeću zapalila Tanja Antunović Hadžić, načelnica Sektoru za žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, a potom je vijenac položilo i izaslanstvo općine Cestica na čelu s načelnikom Mirkom Korotajem i predsjednikom Općinskog vijeća Darkom Majhenom.

Vijenac kod spomen križa potom su položili lovci lovačkog društva Sv. Hubert Cestica, a nakon njih i predstavnici Hrvatskog žrtvoslovnog društva iz Zagreba. U ime Mjesnog odbora Otok Virje, obitelji stradalih i Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava vijenac su položili i svijeće zapalili Boris Veselnik, Franjo Črep i Dragica Markan, a odavanju počasti bili su prisutno i župljani župe Kotoriba iz Međimurja.

Prigodnim riječima nazočnima se potom obratio Ante Beljo, predsjednik HŽD-a, nakon čega je molitvu za žrtve predvodio vlč dr. Krunoslav Novak, koji je potom, kao izaslanik varaždinskog biskupa Bože Radoša, pred kapelom predvodio misu zadušnicu i održao prigodnu propovijed.

Na kraju mise vlč. Zorislav Šafran, križovljanski župnik zahvalio je izaslaniku biskupa mons. Bože Radoša, vlč. Kunoslavu Novaku, generalnom tajniku Hrvatske biskupske konferencije, na dolasku, predvođenju molitve kod spomen križa i predvođenju mise.

Svijeće su zapaljene i na grobovima žrtava, a za uspomenu je pred kapelom Darijan Vinter snimio i zajedničku fotografiju sudionika ovogodišnje komemoracije nakon čega je uslijedilo druženju u društvom domu Otok Virje. Zahvalu za sudjelovanje na komemoraciji i čuvanje uspomene na žrtve i stradanja uputio je u ime

Društva za obilježavanje grobišta Franjo Talan, a potom je načelnik Mirko Korotaj, za uspomenu na boravak u općini Cestica gostima uručio prigodan poklon.

Druženje u društvenom domu završili je domjenkom kojeg su, kao i prethodnih godina, priredili, Mjesni odbor Otok Virje i lovci Lovačkog društva Sveti Hubert Cestica.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.