coksa

Kako utjecati na očuvanje okoliša živeći u kući ili stanu

OBJAVLJENO 3.11.2019.  |  AUTOR: Općina Cestica

Čuvanje okoliša u velikoj mjeri započinje stvaranjem dobrih i zdravih navika u vlastitom domu. Stvaranje manje otpada u kućanstvu, uvelike će nas potaknuti da sve dobre navike u njemu glede očuvanja okoliša, prenesemo i na okoliš izvan našeg doma, na sredinu u kojoj radimo, svakodnevno se krećemo, provodimo slobodno vrijeme i slično.

Spomenut ćemo nekoliko načina očuvanja okoliša životom u kući ili stanu, a koji su itekako primjenjivi i mnogo šire.

Racionalno korištenje pitke vode

Ovo je samo nekoliko načina kako smanjiti potrošnju pitke vode.

  • za vrijeme pranja zubi ili brijanja, neka voda ne curi konstantno, već ju pustimo samo prema potrebi
  • dajte prednost tuširanju u odnosu na kupanje u kadi, a u trenucima kad nanosite šampon zatvorite slavinu
  • neka perilica rublja ili posuđa uvijek bude puna (ali ne i prepunjena), kako bi maksimalno smanjili cikluse pranja
  • pazite na gubitke vode koji nastaju na dotrajalim i neispravnim spojevima, jer iako se naizgled čini da kap nije ništa bitno ili veliko, iznenadili biste se koliko je zapravo moguće bespotrebno izgubiti vode principom “kap po kap“
  • na slavine ugradite mrežice za miješanje vode i zraka jer tako ćete znatno smanjiti potrošnju vode
  • neka za vrijeme ručnog pranja posuđa voda iz slavine ne curi neprestano

Racionalno korištenje električne energije

  • ukoliko nemate dvotarifno brojilo, nastojte ga u dogovoru s lokalnim distributerom ugraditi jer za trajanja niske tarife možemo uključiti neke od velikih potrošača električne energije, poput perilice rublja; na taj način, nećemo samo pripomoći kućnom budžetu, nego i ostvariti znatne uštede u potrošnji električne energije
  • ugradite štedne žarulje jer one sa žarnom niti troše višestruko više od ostalih
  • ne ostavljajte upaljena svjetla u prostorijama u kojima ne boravite
  • ne ostavljajte uređaje u stand by modeu jer oni i tako troše električnu energiju                                 

Dajte prednost trajnim, umjesto jednokratnim proizvodima

Sljedeći, vrlo važan čimbenik očuvanja okoliša u svakom domu, vezan je uz navike pri kupnji raznih kućnih potrepština. Danas je, ne bi li nam život bio jednostavniji, najraširenija navika kupovine proizvoda od jednokratne namjene. Oni su najčešće izrađeni od materijala koje je teško zbrinuti ili ponovo upotrijebiti.

Ne kupujte plastične vrećice, pribor za jelo, tanjure, čaše i slamke. Proizvode se iz neobnovljivog izvora energije – nafte. Birajte predmete iste namjene, od prirodnih materijala koji se mogu kompostirati, spaliti i lako reciklirati, ili još bolje koji su trajne namjene – bidoni, termosice, posuđe za pohranu hrane (posude za užinu). Također, dajte prednost povratnoj ambalaži te staklu pred limenkama i plastičnom ambalažom.

Isto tako, sve što se može popraviti, popravite i iskoristite.

Vrećice od čaja i talog od kave – pravac u kompostište

Nakon pripremanja ručka pa čak ni kuhanja kave ili čaja, ne bacajte sve ostatke u miješani otpad. Naime, veliki dio toga vrlo je koristan te spada u biootpad. On se može upotrijebiti odmah, u svakom domaćinstvu, stvaranjem malih kompostana. Kompostiranje je idealan način za zbrinjavanje biootpada, jer ne samo da tako čuvamo okoliš smanjenjem otpada, nego na prirodan način stvaramo plodni materijal za sadnju raznih biljaka. Svaki kilogram stvorene zemljane mase, znači kilogram manje kupovine zemlje u prodavaonicama, a uzmemo li u obzir da je ista u pravilu zapakirana u plastičnu vreću, jasno je da je korist opet višestruka.

Kućni ljubimci

Postali su neizostavni dio naših domova, a posebice u onima koji se svode na stanove u zgradama, bez okućnice. Pas danas gotovo više da i nije domaća životinja koja živi u dvorištu, nego kućni ljubimac, pa i član obitelji. Sve više svoje ljubimce običavamo voditi u šetnju, a to je i nužno u slučajevima ako živimo u zgradi i nemamo dvorište i vrt kojima bi se sam istrčao. Život u stanu, odnosno u zgradi obično uključuje i urbanu sredinu te gradski asfalt. U tom slučaju obvezno počistite što za njim ostane. Danas su spremnici i za tu vrstu otpada sve uobičajeniji.                                           

Prenosimo znanje i navike na generacije koje dolaze

Na kraju, spomenimo i našu djecu. Stvaranjem svih ovih zdravih navika, izravno utječete na zdravlje i budućnost naše djece. Stoga, prenesite to znanje i dobre navike očuvanja okoliša i na njih.

Učite ih na dijeljenje i darivanje. Sve ono što još ima uporabnu vrijednost, a više im ne treba, potaknite te ih da poklone onome kome to treba, umjesto da to samo odbace.

Također, stvarajte u njih navike kretanja i boravka na svježem zraku. Podučite ih o motornim vozilima kao zagađivačima zraka. Vozite ih u školu na biciklu ili prikopčanoj prikolici, a kad su veći kupite im njihov bicikl ili ih, barem za lijepog vremena te na razumnoj udaljenosti, pošaljite u školu pješice.


 Projekt „ČOKSA – Čuvajmo okoliš skupa – promocija i edukacija o održivom gospodarenju otpadom“ zajednički je projekt općina Sračinec, Cestice i Trnovec Bartolovečki. Vrijednost projekta iznosi 536.561,74 kune, od čega je 85%, odnosno 479.027,45 kuna sufinancirana bespovratnim sredstvima iz Europske unije, kroz Operativni program Konkurentnosti i kohezija, u okviru Kohezijskog fonda.

coksa

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.