coksa

Stvaranje otpada smanjujemo pošavši od vlastitog doma

OBJAVLJENO 29.10.2019.  |  AUTOR: Općina Cestica

Općine Sračinec, Cestice i Trnovec Bartolovečki kroz projekt „ČOKSA – Čuvajmo okoliš skupa“, podučavaju vas o tome kako smanjiti količinu otpada koju vaše kućanstvo proizvodi.

Prije nego razmislimo kako, valjalo bi shvatiti zašto je potrebno smanjiti količinu otpada koje svakodnevno u kućanstvu proizvodimo. Uzmemo li u obzir činjenicu da nisu svi izvori energije obnovljivi, poput nafte ili zemnog plina, a poznato je da plastika nastaje upravo zahvaljujući tim izvorima, onda je to svakako jedan od razloga. Nadalje, briga za okoliš, za zdrav život, za buduće naraštaje - sve su to vrlo dobri razlozi zašto smanjiti količinu otpada, pošavši od vlastitog doma.

Pogledajmo malo svoje životne navike. Živimo u vremenu konzumerizma, svako malo smo u trgovini, kupujemo često bez plana i sve to rezultira gomilanjem raznog otpada. Iako bez mnogih stvari ne možemo, evo nekoliko savjeta kako smanjiti bespotrebno stvaranje kućnog otpada.

Jednokratni otpad

Prije nego krenemo u trgovinu, pripremimo neku platnenu torbu. Osim što je čvršća, ljepša i više stane u nju, redovno pranjem  možemo ju držati čistom i urednom. Izbjegavajmo kupovinu vrećica, čaša, tanjura, slamki, pribora za jelo, i raznih drugih plastičnih proizvoda koji se gomilaju u našim domovima, više zbog navike nego stvarne potrebe. Ne zaboravimo, proizvode se od nafte koja je neobnovljivi izvor energije. Kupujmo one predmete iste namjene, ali od prirodnih materijala, koji se mogu kompostirati, spaliti u peći i slično.

Bidon, termosica i gablec od kuće

Umjesto kupnje svaki put nove vode ili soka u novoj maloj plastičnoj bočici, ponesite si od kuće vodu, sok ili čaj u svojoj omiljenoj trajnoj bočici (bidonu). Bilo da je voda iz slavine, odnosno domaći napitak i koji ste si sami spravili, ili proizvod kupljen u većoj ambalaži pa pretočen. Također, svoju bočicu uvijek možete nadopunjavati svugdje gdje ima pitke vode iz slavine.

Isto si tako možete ponijeti svoju omiljenu kavu od kuće u termosici/termo-šalici, ili ponijeti praznu u kafić gdje će vam spraviti coffee to go.

Ista stvar je i s gablecom. Isplanirajte si užinu za cijeli tjedan, obavite kupnju unaprijed te si spravljajte porcije večer prije. Moguće je čak pripremiti namirnice i za četiri-pet dana unaprijed pa ih dobro zatvorene i ohlađene pohraniti, kako bi zadržale svoju svježinu. Naravno, gablec ćete nositi u svojim namjenskim posudama od kuće.

Budimo kreativni

Veliki dio otpada bacamo, poput raznih posuda od plastike i stakla, ambalaže od sireva, voćnih jogurta i sličnoga. Pravljenjem zimnice možemo iskoristiti dio navedenog otpada, produžiti mu vijek trajanja. Razne čaše možemo upotrijebiti kao spremnike u radionici, za vijke, matice, čavle…

Kupujte u rinfuzi

Ne samo da je jeftinije jer, sasvim logično, svako pakovanje povisuje cijenu. Vrlo često bespotrebno plaćamo samo reklamu na tim pakiranjima, iako od nje kasnije nemamo nikakve koristi. Kada to nije moguće, tada je uvijek bolje rješenje kupovati proizvode u većim pakiranjima, jer mala pakiranja zbog količine stvaraju najviše otpada. Kupujte proizvode u povratnim bocama, a izbjegavajte nepovratne.

Razvrstavanje, recikliranje i kompostiranje

Ovo je samo dio primjera kojim možemo utjecati na smanjenje unosa otpada u naš dom, no što s otpadom koji nastaje u samim kućanstvima? Dobro je razmisliti koje stvari možemo iskoristiti na način, da one ne budu prijetnja našem zdravlju. Dakle, produžiti vijek trajanja pojedinoj ambalaži. Također, pravilnim razvrstavanjem otpada možemo učiniti mnogo, jer sve ono što mi napravimo doma, neće morati raditi netko drugi u nekom od reciklažnih dvorišta.

Neke vrste otpada itekako su vrijedna sirovina, poput biootpada koji možemo i sami upotrijebiti. Kompostiranje je jedan od načina, jer gotovo svako domaćinstvo ima cvijeće za koje kupuje zemlju. Proizvodnja humusa u kućnoj radinosti, može biti itekako zanimljiva i korisna.

Zero Waste

Općenito gledano, poštivanjem nekoliko jednostavnih principa možemo znatno smanjiti i utjecati na stvaranje otpada u kućanstvu. Jedan od najpoznatijih načina za smanjenje, odnosno potpunu eliminaciju nastajanja otpada, princip je koji je ustanovio pokret Zero Waste odnosno “nula otpada“, i objedinio ih u pet točaka:

  1. 1. odbijanje onoga što nam ne treba
  2. 2. reduciranje onoga što nam treba
  3. 3. ponovna uporaba onoga što već posjedujemo
  4. 4. recikliranje onoga što ne možemo više koristiti
  5. 5. kompostiranje svega ostalog

Koncept pokreta “nula otpada“ koji nam govori da je moguće gotovo uopće ne proizvoditi otpad u kućanstvu, djeluje pomalo utopijski. Međutim, slijedeći ovih pet jednostavnih savjeta možemo bitno utjecati na maksimalno smanjenje otpada, posebice u kućanstvima.


 coksa

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.