U subotu, 23. 6. 2018., učenici 8.a i b razreda 1973. proslavili obljetnicu škole

OBJAVLJENO 23.6.2018.  |  AUTOR: Franjo Talan

Generacijski susret započeo satom razrednika, a sjetili se i preminulih kolega i učitelja

Susret generacije učenika 8 a i b razred, koji su školovanje završili 1973. godine, kao učenici OŠ Babinec, održan je u subotu, 23. lipnja 2018. godine. Susret je u 18 sati započeo satom razrednika i prozivkom kojeg je u učionici Osnovne škole Cestica obavio razrednik Zvonimir Pizek, a nakon toga učenici su u spomen na preminule kolege, kod središnjeg križa na groblju u Cestici položili vijenac i zapalili svijeće. Posjetili su i grob preminule učiteljica Marije Sedlar, a potom i razrednice 8a razreda Radojke Jamnik. Nastavak druženja održan je u restoranu Danijel u Babincu, a susretu je ove godine bilo prisutno 23 učenika.

Za uspomenu na susret nakon sata razrednika snimljena je zajednička fotografija, a druženju su se kasnije priključili Verica Sambolec, udana Ivančić iz Gornjeg Vratna i Branko Korotaj iz Lovrečana.

Na slici su, slijeva na desno, donji red: Dragica Vunderlih, Marija Kralj, Nadica Rodeš, razrednik Zvonimir Pizek, Katica Horvat, Mirko Korotaj, Josipa Kreč, Biserka Čižić i Ljubica Levanić. U gornjem radu su, slijeva na desno: Franjo Talan, Branko Kreć, Josip Sambolec, Miroslav Majhen, Ivan Korotaj, Ivan Banfić, Antun Majhen, Antun Horvat, Josip Štehec, Stjepan Pongračić, Mirko Friščić i Mladen Knezoci. Napomena: imena i prezimena sudionika susreta napisana su kako su se na kraju školovanja 1973.  nalazila u školskom imeniku.   

Fotografije je snimo i na mjesto druženja, u 21 sat, donio Antonio Kišić, a potom je uslijedilo potpisivanje fotografija. Druženje je potrajalo do kasnih noćnih sati, a dobrom raspoloženju doprinio je i Josip Štehec koji je za društvo zasvirao harmoniku, uz nekoliko hitova iz sedamdesetih, i nekoliko popularnih pjesama uz koje se i zaplesalo.

Generacija učenika koja je 1973. godine završila osmi razred školovanje je započela u jednoj od područnih škola OŠ Babinec, a koje su se nalazile u Križanču, Lovrečanu i Radovcu. Na području općine Cestica redovna školska nastava započela je 1845. godine u zgradi pored crkve Uzvišenja sv. Križa u Radovcu, a kako je u ono doba početak obrazovanja započeo na poticaj Crkve škola je djelovala pod nazivom škola Križovljan kao i župa.

Za početak organiziranog školovanja na ovim prostorima jedan od najzaslužnijih bio je i zagrebački biskup, i kasniji kardinal Juraj Haulik, rođen u Slovačkoj. Škola Križovljan, iako se od početka nalazila u Radovcu, taj je naziv zadržala i kasnije dok je brigu o školstvu „preuzela“ civilna vlast pa je taj naziv škola zadržala i dok se nastava „preselila“ u zadružni dom u Babinec, kada je započelo osmogodišnje obrazovanje. Dokaz tome je i završna svjedodžba 8a razreda izdana 20. lipnja 1958. godine, a koju je kao razrednik potpisao Čedomil Ožeg i direktor Matija Ferbežar. Potom je reorganizacijom školstva, uspostavljana OŠ Babinec  s područnim školama u Radovcu, Lovrečanu i Križanču, a do tada samostalna škola Natkrižovljan postala je područna škola OŠ Vinica koju su uglavnom polazili i učenici završnih razreda iz istočnog dijela Gornjeg Vratna koji su školovanje započeli u Radovcu.

 

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.