Prijem dobitnika studentskih stipendija Općine Cestica

OBJAVLJENO 30.10.2021.  |  AUTOR: Općina Cestica

Na temelju prijedloga Povjerenstva za provedbu natječaja za dodjelu stipendija za akademsku godinu 2021/2022, održane 26.10.2021. godine, organizirano je, u subotu, 30. listopada  potpisivanje ugovora s dobitnicima stipendija. U ime općine Cestica ugovor o stipendiranju potpisao je načelnik Mirko Korotaj, a uspješan nastavaka obrazovanja svim studentima poželio je i predsjednik Općinskog vijeća Općine Cestica Darko Majhen. 

Na početku svečanosti koja je održana u Kulturnom centru Cestica načelnik općine Mirko Korotaj istaknuo je da općina Cestica pomaže roditeljima u svim fazama odgoja i obrazovanja djece. Tako se iz općinskog proračuna za svako novorođeno dijete dodjeljuje pomoć od dvije tisuće kuna, a za sufinanciranje smještaja djece u dječjem vrtiću godišnje se iz općinskog proračuna izdvaja 1,3 milijuna kuna. Po raznim kriterijima iz općinskog proračuna sufinanciraju se i potrebe učenike tijekom osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja, a pomoću studentskih stipendija pomaže se i studentima na raznim visokoškolskim učilištima i fakultetima, i u Hrvatskoj i inozemstvu. Tako se iz proračuna općine dodjeljuju studentske stipendije svima studentima druge i viših godina studija, a na temelju „socijalnog kriterija“ dodjeljuje se i pet stipendija studentima prvih godina studija.   

Visina stipendije za studente koji studiraju na području Varaždinske i Međimurske županije iznosi 400,00 kuna mjesečno, a za studente koji studiraju na području ostalog dijela Republike Hrvatske i u inozemstvu visina stipendije iznosi 600,00 kuna. Pojedinom studentu tijekom akademske godine isplatit će se deset stipendija, od listopada do srpnja, a stipendije će studentima biti isplaćene do kraja tekućeg mjeseca. 

Nakon potpisivanja ugovora Teodora Gerbus i Marija Majhen, u ime udruge mladih  Hiperaktivni Cestica pozvala su prisutne studente da se uključe u rad Udruge koja tijekom godine provodi razne aktivnosti. 

Ovogodišnji dobitnici studentskih stipendija Općine Cestica žive u 17 od 20 općinskih naselja. Među dobitnicima stipendija i ove godine prednjače djevojke koje su ostvarile pravo na 34 stipendije, a među muškom populacijom pravo na stipendiju ostvarilo je i 18 mladića. 

Među dobitnicima stipendija, po abecednom popisu naselja situacija je slijedeća; Iz naselja Babinec studira jedan student, kao iz Brezja Dravskog. Iz naselja Cestica je sedmoro studenata, a potom slijede, Dubrava Križovljanska (1), Gornje Vratno (9), Jarki (2), Kolarovec (2), Križanče (2), Križovljan Radovečki (7), Mali Lovrečan (2), Malo Gradišće (2), Natkrižovljan (2), Otok Virje (3), Radovec (4), Veliki Lovrečan (4), Virje Križovljansko (2) i Vratno Otok jedan. 

Osim petero studenata prve godine studija među dobitnicima stipendije je i 14 studenata na drugoj godini, 13 na trećoj i petero na četvrtoj  godini, a ostali su na petoj godini studija.   

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.