U spomen na žrtve Istre održano dvodnevno hodočašće 

OBJAVLJENO 30.10.2021.  |  AUTOR: Općina Cestica

U organizaciji Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava Varaždin organizirano je povodom blagdana Svih Svetih, uz 75 obljetnicu mučeničke smrti blaženog Francesca Bonifacia, župnika iz Krasice u Istri, dvodnevno hodočašće kojem su se uz članove Društva i župljane križovljanske župe, 23. listopada priključile i članice Ženskog zbora Stellarium, KUD-a općine Cestica. Prvog dana hodočašća koje se održava u sklopu projekta „Spomen na žrtve Istre – grobište Širočica i Mandaljevica“ hodočasnici su obišli jamu Bršljanovica podno Učke, a potom i Radaniće i Pazin. 

Na početku komemoracije na jami Bršljanovica je zbor Stellarium otpjevao himne, himnu Republike Hrvatske i himnu Istre (Lijepa naša domovina i Krasna zemljo), a potom su u spomen na žrtve položeni vijenci i zapaljene svijeće, predstavnika Društva i izaslanstva koja su pristigla na odavanje počasti. Tu je nazočne pozdravio župnik vlč. Jeronim Jokić, a potom je domaćinima na dočeku zahvalio Franjo Talan, predsjednik Društva nakon čega je misu za žrtve predvodio mons. Ivan Milovan, umirovljeni biskup Porečke i Pulske biskupije. 

O žrtvama Istre tijekom povijesti, prije mise, govorio je dr. Nevio Šetić, a o istarskim  jamama i žrtvama nakon mise govorio je Vladimir Žmak, nakon čega je Josip Pino Klarić, pjesnik iz Gračišća pročitao jednu svoju pjesmu posvećenu žrtvama. 

Na mjestu gdje 11. rujna 1946. godine od poratne komunističke vlasti ugrabljen, kidnapiran, svećenik Bonifacio, nakon čega se više nije pojavio među živima, uz postavljeni spomenik, hodočasnici su položili vijenac i zapalili svijeće. Nakon čega su krenuli u Pazin gdje su položili vijence i svijeće zapalili na grobovima istarskih svećenika, Bože Milanovića (Kringa, 10. X. 1890 – Pazin, 28. XII. 1980), Antuna Heka  (Heki, 15. srpnja 1944. − Tarska vala, na cesti iz Novigrada za Pazin, 24. veljače 2002.). 

Drugog dana hodočašća bila je misa u crkvi sv. Pavla u Puli koju je predvodio vlč. Milan Mužina. Pod misom je pod vodstvom orguljaša, Andreja Angelini, pjevao zbor župe, a nakon mise s nekoliko pjesama predstavio se i zbor Stellarium. 

U nastavku nedjeljnog programa hodočasnici su kod spomenika žrtvama Vergarole odali počast stradalima 18. kolovoza 1946. godine, a potom su se u pratnji gospođe Lili Benčik  upoznali i s kulturno povijesnim znamenitostima Pule. 

Nakon Pule hodočasnici su krenuli za Žminj. Pred ulazom u crkvu Majke Božje Svetomore pričekali su ih vlč. Jordan Rovis i prof. Elvis Orbanić i zaželjeli im dobrodošlicu. O povijesti župe i crkve Majke Božje govorio je župnik vlč. Jordan, a prof Elvis Orbanić istaknuo je da je, u Drugom svjetskom ratu  i poslijeratnom razdoblju s područja župe Žminj stradalo i nestalo preko šesto ljudi. 

U uvodnom dijelu komemoracije članice zbora Stellarium opjevale su istarsku himnu Krasna zemljo, a potom je zajedničko izaslanstvo Društva i HŽD-a, položili vijenac i zapalili svijeće. Zbor Stellarium potom je izveo pjesmu Bliže o Bože mojnakon čega je molitvu za sve žrtve predvodio vlč. Jordan Rovis iza čega se otpjevala i hrvatska himna Lijepa naša domovino. 

Posljednja točka dvodnevnog hodočašća bio je Sveti Petar u Šumi. O nastanku i izgradnji mjesta kroz različita povijesna razdoblja govorio je o. Mate Kolaka, a u svom izlaganju rekao je da su se pavlini samostan i Crkve Svetih Petra i Pavla preuzeli 6. srpnja 1993. godine.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.