Poziv na podizanje klampotica, u nedjelju, 1. kolovoza 2021. godine, u 14 sati 

OBJAVLJENO 27.7.2021.  |  AUTOR: Općina Cestica
Poziv na podizanje klampotica, u nedjelju, 1. kolovoza 2021. godine, u 14 sati 

U cilju očuvanja plemenitih svojstava vina proizvedenih na vinorodnim brežuljcima općine Cestica, a i upoznavanja sa suvremenim načinom podizanja i obrade vinograda kao i zaštite vinove loze, pred više od 25 godina nekoliko je entuzijasta započelo s pripremama za osnivanje udruge.

Osnivačka skupština s radom je započela 8. studenoga 1996. godine, a tada je prihvaćeno da i naziv udruge bude Sv. Martin. Kako je temeljni cilj osnivača bio unaprjeđivanja vinogradarstva tijekom četvrt stoljetne povijesti održana su brojna predavanja i stručna putovanja, a tijekom godina Udruga vinara i vinogradara sv. Martin Cestica redovito tijekom godine obilježava i nekoliko datuma vezanih uz obradu vinograda i zaštitu vinove loze od biljnih bolesti i štetočina. Prva manifestacija u kalendarskoj godine je „Vincekovo“, a ista je vezana uz blagdan Sv. Vinka u siječnju mjesecu. 

Tom manifestacijom označava se  početak radova u vinogradu, a završetak potreba za prskanjem i početak zrenja grožđa vezan je uz blagdan sv. Lovre kada se održava manifestacija podizanje klampotica. 

Uslijed pojave koronavirisu COVID-19, i pandemije koja se Svijetom proširila, te razno raznih mjera za sprječavanje i njegovo širenje, od sredine ožujka 2020. godine, otpale su i brojne aktivnosti pa i planirane redovite manifestacije  Udruge vinara i vinogradara sv. Martin Cestica, a pošto se posljednjih mjeseci širenje zaraze smanjilo došlo je od strane Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske do određenih popuštanja, pogotovo za događanja na otvorenome, rukovodstvo Udruge odlučilo je manifestaciju prirediti, uz obvezno pridržavanje svih trenutačno propisanih epidemioloških mjera. 

U organizaciji  Udruge vinara i vinogradara sv. Martin Cestica, postavljanje klampotica održat će se, bez obzira na vremenske uvjete, na obiteljskom posjedu Đurđice i Marijana Županića, na adresi Lovrečan breg 13, Mali Lovrečan, u nedjelju, 1. kolovoza 2021. godine s početkom u 14 sati. 

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.