Općina Cestica posjetila Cavriago u sklopu projekta BEYOND

OBJAVLJENO 27.11.2023.  |  AUTOR: Općina Cestica

EN FundedbytheEU RGB POS

Općina Cestica sudjeluje u projektu BEYOND financiranom sredstvima Europske unije.

Tema ovog projekta vrijednog 148.015,00 eura je djelovanje ruralnih zajednica tijekom COVID-19 pandemije, kao i dijeljenje pozitivnih praksi koje su omogućile sigurnost građana i funkcioniranje lokalnih zajednica tijekom i nakon pandemije.  U projektu BEYOND sudjeluje sedam partnera iz pet zemalja članica Europske unije.

Uz Cesticu, to su: Ormož i Ajdovščina (Zavod Sopotniki) iz Slovenije, Cavriago i Ussaux iz Italije, Heinigen iz Njemačke te grad Šaš iz Mađarske. Projekt je stoga podijeljen na sedam događaja te je na svakom od njih jedan od partnera domaćin projekta. Svaki je događaj drugačiji jer se raspravlja o specifičnim temama koje se odnose na iskustva i prakse domaćina tijekom pandemije. Na temelju tih iskustava i praksi, svaki partner u projektu stječe nova znanja koja može implementirati u vlastite postupke tijekom kriznih situacija kako bi se građani što bolje zaštitili.

Cavriago je općina koja broji 10.000 stanovnika, a nalazi se u talijanskoj regiji Emilia-Romagna. Cavriago su u sklopu projekta BEYOND posjetili načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj, predsjednik Općinskog vijeća Darko Majhen, predsjednik udruge mladih Hiperaktivni Matija Hrman te zaposlenici Jedinstvenog upravnog odjela Općine Cestica koji od početka sudjeluju u projektu. Tema događaja u Cavriagu bilo je jačanje angažmana građana u obrazovnim aktivnostima te mentalno blagostanje obitelji na području Cavriaga. Na temelju toga, domaćini su objasnili kojim su akcijama poticali razvoj dobrobiti građana te koje su strategije koristili kako bi naveli građane da aktivnije sudjeluju unutar zajednice. Predstavnici Cavriaga su također prezentirali još nekoliko projekata kojima su omogućili građanima da se bolje nose s pandemijom, a najznačajniji od njih je YAPP – Platforma za aktivno sudjelovanje mladih. Pomoću ove platforme mladi mogu pristupiti raznim sadržajima i uslugama koje im omogućuju usvajanje novih vještina.

Cavriago je u sklopu projekta posjetilo ukupno 40 gostiju, od čega šest predstavnika Općine Cestica. Tijekom posjeta gosti su obišli sve važnije institucije društvene i obrazovne namjene, kao što su La Cremeria centar za stručno osposobljavanje, nova osnovna škola, dječji vrtić, kino i drugo. Na kraju događaja za sve je goste bio organiziran obilazak obližnje sirane u kojoj se proizvodi svjetski poznat parmezan te je bilo pobliže objašnjeno što je sve potrebno kako bi se on uspješno proizveo. Događaj je trajao tri dana te je bio iznimno edukativan i koristan za sve uključene u projekt.


 Disclaimer:  Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the EACEA. Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible for them.
/
Odricanje od odgovornosti: Projekt sufinancira Europska unija. Međutim, izraženi stavovi i mišljenja su samo stavovi i mišljenja autora i ne moraju odražavati stavove Europske unije ili EACEA-e. Za njih se ne mogu smatrati odgovornima ni Europska unija ni tijelo koje dodjeljuje potporu.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.