Na grobištu Pancerica biskup Mrzljak, 14. lipnja 2020., predvodio misu

OBJAVLJENO 17.6.2020.  |  AUTOR: Općina Cestica

Prema izjavama svjedoka u više dana i noći, početkom lipnja 1945., iz smjera Varaždina do predjela zvanog kod Pancerica dovoženi su ljudi koji su tamo u tri grabe skončali svoj život. Protutenkovski jarak-rov potkraj rata dali su iskopati Nijemci, a protezao se od podnožja brda Prekorje do rijeke Drave. U spomen na žrtve pokopane na tom predjelu lovci Lovačkog društva Sveti Hubert Cestica 1994. godine postavili su spomen križa, a isti je na Sesvete, u prisutnosti župnika vlč. Ivana Košića, blagoslovio kapucin fra Franjo Talan.

Povodom pedesete obljetnice stradanja, 11. lipnja 1995. komemoracija je održana pod pokroviteljstvom općine Cestica, a misu je predvodio don Anto Baković i od te godine spomen na žrtve je u pravilu na drugu nedjelju mjeseca lipnja. Tako je bilo i ove godine, 14. lipnja 2020.. Na početku susreta povodom 75. obljetnice stradanja i 20. obljetnice blagoslova spomen-kapele posvećene blaženom kardinalu Alojziju Stepincu koju je 18. lipnja 2000. blagoslovio biskup mons. Marko Culej. Komemoracija kod spomen križa započela je u 10,30 sati, a po izvođenju hrvatske himne sve sudionike i goste pozdravio je Boris Veselnik nakon čega su položeni vijenci i zapaljene svijeće. U ime Ministarstva hrvatskih branitelja vijenac su položile i svijeće zapalile Tanja Antunović Hadžić, načelnica Sektora za žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja i Ivana Horvat voditeljice Službe za obilježavanje mjesta masovnih grobnica i suradnju s organizacijama civilnog društva.

U ime pokrovitelja komemoracije vijenac je položilo i izaslanstvo Općine na čelu s predsjednikom Općinskog vijeća Darkom Majhenom, a potom su vijence položili i svijeće zapalili predstavnici Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava, izaslanstvo Hrvatskog žrtvoslovnog društva iz Zagreba, predstavnici Udruge Macelj 1945. i članovi Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata klub Petrijanec.

Prigodnim riječima nazočnima se potom obratio predsjednik HŽD-a Ane Beljo, a nakon toga uslijedila je na poziv Borisa Veselnika, voditelja programa, molitva za žrtve grobišta Pancerica, sve sudionike križnog puta kojem je i jedan krak iz Maribora prema Varaždinu i dalje prema istoku, potkraj svibnja 1945. vodio i kroz općinu Cestica, za sve poginule i stradale u ratovima XX stoljeća i stradale u progonima vlasti diktatura i totalitarnih režima među kojima je posebno potresna smrt djece u dječjem logoru u Ormožu, od neishranjenosti i bolesti, a koji je bio u starom gradu u kojem je u razdoblju od 12. kolovoza do 23. rujna 1945. godine umrlo četrdesetero djece, od kojih je najmlađe bilo u dobi od nekoliko mjeseci, rođeno 21. travnja 1945. Za vrijeme Drugog svjetskog rata i poraća s područja općine Cestica poginulo je i nestalo preko 180 ljudi, pripadnika raznih vojski i civila. Molitvu je predvodio biskup, mons. Josip Mrzljak.

Potom je na programu, kao i prethodnih godina, pred kapelom bila misa zadušnice, a svijeće su zapaljene i kod križeva nad grobnicama-grobovima žrtava.

U prisutnosti župnika vlč. Zorislava Šafrana i vlč. Marka Zadravca misu je predvodio biskup mons. Josip Mrzljak, a skladnim pjevanjem misno slavlje pjesmom je uzveličao zbor župe Uzvišenja sv. Križa. U sklopu propovijedi biskup Mrzljak pročitao je pismo koje su povodom pedesete obljetnice završetka Drugog svjetskog rata, 1. svibnja 1995., izdali hrvatski biskupi, a kojima je predsjedao zagrebački nadbiskup, kardinal Franjo Kuharić. Pismo – propovijed se može u cijelosti pročitati na stranicama Informativne katoličke agencije, na adresi: https://ika.hkm.hr/dokumenti/pismo-hbk-o-50-obljetnici-zavrsetka-drugoga-svjetskog-rata/
U ime župe na kraju mise svima je na dolasku zahvalio župnik vlč. Zorislav Šafran.

Kao i prethodnih godina Mjesni odbor Otok Virje i lovci lovačkog društva Sveti Hubert Cestica, za goste i sudionike komemoracije priredili su u obnovljenom društvenom domu zakusku. U ime organizatora komemoracije, Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava, općini Cestica na pokroviteljstvo i gostima na dolasku a domaćinima na trudu zahvalio je Boris Veselnik. Za uspomenu na boravak u općini Cestica prigodan poklon gostima je uručio predsjednik Općinskog vijeća Darko Majhen, što su prisutni u dvorani popratili pljeskom.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.