Odgojiteljice vrtića "Zeko" uspješno savladale nove izazove

OBJAVLJENO 31.10.2018.  |  AUTOR: Općina Cestica

     U okviru projekta Erasmus+K1 pod nazivom “Ukorak s vremenom za europski vrtić“, odgojiteljice dječjeg vrtića Zeko, Jasminka Mumlek i Željka Medenjak, odradile su svoju “mobilnost” u gradu Rethymnon na otoku Kreti, u Grčkoj. Na tečaju pod nazivom "ICT and Collaborative Creativity towards the Cllasroom of the 21st Century" koji se održavao u trajanju od 15. do 20. listopada sudjelovalo je ukupno 18 polaznika, a uz spomenute odgojiteljice iz Hrvatske, prisustvovali su mu i sudionici iz Finske, Njemačke, Latvije, Estonije i Španjolske. Tečaj se sastojao od brojnih radionica na kojima su se, kroz primjere iz prakse, pokazali načini kako ICT alate implementirati u svakodnevni odgojno - obrazovni rad. 

     Sudionici tečaja na taj su način stekli mnoga znanja i iskustva te upoznali razne mogućnosti upotrebe edukativnih aplikacija u budućoj praksi, poput izrade digitalnih priča i web stranica, što će u svakom slučaju biti koristan i nezaobilazan faktor današnjih i budućih generacija u njihovom radu. Osim upoznavanja s interaktivnim aplikacijama stvarnosti i digitalnog pripovijedanja, u kombinaciji s Land Art-om, te plesne pedagogije kao primjera stvaranja scenarija za razvoj kreativnosti, odgajatelji i učitelji su oblikovali vlastite stripove, izradili animirani film stop-motion, napravili blog na Weeblyju, a bilo je tu još mnogo čega zanimljivog i korisnog. Između ostalog, istraživali su i okruženje starog grada Rethymnona te virtualno, uz pomoć softvera, šetali kroz kampus tamošnjeg Sveučilišta. 

     Osnovni cilj projekta "ICT and Collaborative Creativity towards the Cllasroom of the 21st Century" jest promicati i promovirati kolaborativnu kreativnost kroz pedagošku upotrebu ICT-a kao jednog od najvažnijih alata za odgajatelje i učitelje, a sve to kako bi se što bolje i kvalitetnije razvile vještine suradnje, kreativnosti i kritičkog razmišljanja. Uz brojne izazove i zadatke koji su bili stavljeni pred njih, našlo se vremena i za malo opuštenije druženje, pa je tako njihovo terensko putovanje u palaču Minoan u Knossosu, Arheološki muzej Heraklion i grad Rethymnon bila izvrsna prilika za upoznavanje jedne stare i zanimljive, minoanske civilizacije.

Sve u svemu, bilo je to jedno vrlo edukativno, korisno i prije svega, nezaboravno iskustvo za naše odgojiteljice.

 

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.