Spomen na žrtve kod Drave u Lovrečanu održat će se u nedjelju 21. srpnja

OBJAVLJENO 19.7.2024.  |  AUTOR: Općina Cestica

Kao i prethodnih godina u spomen na žrtve poratnih likvidacija ubijene u noći 22. na 23. srpnja 1946. godine kod rijeke Drave pod pokroviteljstvom Općine Cestica održat će se komemoracija, a koja će započeti misom u kapeli Svetog Lovre.

Komemoracija za žrtve grobišta „Križara“ u Velikom Lovrečanu održat će se u nedjelju, 21. srpnja 2024. godine po slijedećem rasporedu - programu.

  • 09,15- 9,25 Okupljanje kod kapele Svetog Lovre – Veliki Lovrečan
  • 09,30 sati - misa zadušnica za žrtve, stradale i poginule u ratovima i progonima totalitarnih režima XX stoljeća koju će predvoditi vlč. Zorislav Šafran, župnik župe Uzvišenja sv. Križa – Križovljan  
  • Oko 10,15 minuta - nakon mise odlazak do spomen križa na grobištu „Križara“ – kod rijeke Drave u Velikom Lovrečanu,
  • Oko 10,30 - polaganje vijenca,  paljenje svijeća, prigodna riječ i molitva koju će predvoditi vlč. Zorislav Šafran

Prvotni spomen križa iznad groba žrtava je u nedjelju 26. srpnja 1998., blagoslovio križovljanski župnik vlč. Ivan Košić. U spomen na žrtve poratnih likvidacija Drugog svjetskog rata izaslanstvo Općine Cestica o blagdanu Svih svetih svake godine položi vijence i zapali svijeće, a povodom šezdesete obljetnice stradanja misu za žrtve predvodio je, 23. 07. 2006. godine, mons. dr. Vlado Košić, današnji sisački biskup. S obzirom da je prvotni križ bio uslijed vremenskih prilika dosta oštećen bilo ga potrebno zamijeniti novim, sadašnjim, a isti je u nedjelju 19. srpnja 2017. godine blagoslovio vlč. Zorislav Šafran,  župnik župe Uzvišenja sv. Križa – Križovljan.   

Svi su dobrodošli

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.