Načelnik Mirko Korotaj gostima u Otok Virju zahvalio na dolasku na grobište Pancerica

OBJAVLJENO 18.6.2024.  |  AUTOR: Općina Cestica

Kroz proteklih 29 godina, u znak zahvalnosti za dolazak i sudjelovanja na sjećanju na žrtve i stradale grobišta Pancerica mještani Otok Virja i lovci Lovačkog društva Sveti Hubert Cestica, u društvenom domu prirede druženje pa je tako bilo i ove godine u nedjelju, 16. lipnja s početkom u 12,30 sati.

Na početku druženja svima je na dolasku zahvalio predsjednik Društva, Franjo Talan, te napomenuo da je u općini Cestica običaj da gostima uručimo prigodan poklon kao zahvalnost što su nas posjetili.

U ime pokrovitelja komemoracije, Općine Cestica, poklone su gostima uručili  načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj i Darko Majhen, predsjednik Općinskog vijeća.

U poklon vrećici bile su knjige o Cestici, Zapisi iz Cestice i Općina Cestica – naselja i stanovništvo, u kojoj je na stranicama 82-85 opisan tijek gradnje spomen kapele blaženog kardinala Alojzija Stepinca, a koja se odvijala od 1996. do 18. lipnja 2000. kada ju je blagoslovio prvi varaždinski biskup mons. Marko Culej. Kako je općina Cestica jedna od poznatijih vinorodnih sredina poklonu je pridodana i butelja vina da se kod čitanja može malo okrijepiti i grlo navlažiti.

Prvo je u znak zahvalnosti za dolazak i za pijetet prema žrtvama poklon uručen gospođi Kristini Vešligaj, izaslanici potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medved, a potom za dugogodišnju

suradnju, vođenje i uređenje web stranica Hrvatskog žrtvoslovnog društva, u nadi da će se na stranice HŽD-a vratiti arhiva izgubljena kod „osuvremenjivanja“ portala poklon je primila gospođa Jadranka Lučić iz Zagreba, dugogodišnja tajnica našeg svjetski poznatog viktimologa prof. dr. Zvonimira Šeparovića.

U znak zahvale za dugogodišnju suradnju i dolazak na komemoracije u Cesticu, kao i za postavljanje spomen križeva na grobištima u Međimurju, pomoći kod ekshumacije žrtava grobišta Sep 2009. godine i izgradnju kosturnice u koju su 23. kolovoza 2010. godine po biskupu mons. Josipu Mrzljaku i žrtve pokopane priznanje je uručeno i gospodinu Josipu Kolariću.  

U sklopu obilježavanja mjesta stradanja i spomena na žrtve Društvo uspješno surađuje i s ljudima iz Istre, a u zahvalu za postavljanje spomen križeva u Radanićima, kod jama na Mandaljevici, Cerovici i Golubinčini, kao i dolazak u općinu Cestica poklon je uručen i gospodinu Eugenu Bratoviću iz Pazina.

Kako je u novogodišnjim danima oštećen i pokidan spomen križ kod jame Golubinčina u župi Rakalj, članovi Društva uspjeli su nabaviti novi bijeli križ, a koji su, sa željom da se ponovno postavi, Borisu Mofardinu uručili Josip Sambolec i Boris Veselnik.

Načelnik Općine Mirko Korotaj i predsjednik Općinskog vijeća Darko Majhen, na kraju su u znak zahvale za dolazak i pijetet prema žrtvama prigodan poklon uručili preč. Valentu Posavec, župniku iz Vinice, dekanu Ivanečkog dekanata, te mu čestitali zlatni jubilej svećeništva, a što su prisutni u dvorani popratili pljeskom.

Uz poziv prisutnima da se spomenu na žrtve grobišta Pancerica odazovu i slijedeće godina kada će se obilježiti 80 godina stradanja i 25 godina izgradnje spomen kapele, druženje je potrajalo do nešto iza 14 sati.  

U prilogu nekoliko fotografija koje su snimili Antonio Kišić i Danijel Labaš.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.