Na grobištu Pancerica kod Otok Virja 16. lipnja 2024. održana komemoracija

OBJAVLJENO 17.6.2024.  |  AUTOR: Općina Cestica

Kako je bilo i planirano, u dogovora s vlč. Zorislavom Šafranom, križovljanskim župnikom, i usklađeno s načelnikom Općine Cestica Mirkom Korotajem, komemoracija za žrtve grobišta Pancerica u Otok Virju održana je u nedjelju, 16. lipnja 2024. godine s početkom u 10,30 sati.

Na početku komemoracije članice zbora Stellarium, pod vodstvom prof. Gordane Kos Kolar, otpjevale su, kod spomen križa, hrvatsku himnu, a po izvođenju himne zahvalu im je u ime Društva za obilježavanje grobišta uputio Franjo Talan, predsjednik Društva koji je istaknuo da se pod pokroviteljstvom Općine Cestica komemoracije na grobištu Pancerica održavaju od 1995. godine. U skladu s predviđenim programom potom je uslijedilo polaganje vijenaca i paljenje svijeća.

U ime Ministarstva hrvatskih branitelja vijenac je položila i svijeću zapalila Kristina Vešligaj, izaslanica potpredsjednika Vlade i ministra Tome Medveda, a u ime pokrovitelja komemoracije vijenac je položilo izaslanstvo Općine Cestica na čelu s  načelnikom Mirkom Korotajem. Odavanju počasti žrtvama grobišta Pancerica pridružili su se općinski vijećnici Ana Kutnjak i Josip Cestar, a bio je prisutan i Darko Majhen, predsjednik Općinskog vijeća Općine Cestica, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Varaždinske županije, izaslanik župana Anđelka Stričaka.  

U ime Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava vijenac su položili i svijeće zapalili Zlatko Cesar, Josip Kočet, Josip Samblec i Boris Veselnik, a potom je vijenac položilo i svijeće zapalilo izaslanstvo Lovačkog društva Sveti Hubert Cestica.

Izaslanstvo Hrvatskog žrtvoslovnog društva iz Zagreba, predvodio je predsjednik HŽD-a Ante  Beljo, a odavanju počasti nazočili su i predstavnici Udruge branitelja HOS-a iz Međimurja, Zajednica braniteljskih udruga i Društvo veterana Domovinskog rata iz Međimurja.  

Odavanju počasti žrtvama grobišta Pancerica bili su prisutni, u ime Udruge specijalne jedinice policije "RODA" Varaždin, Rajko Horvat, Zvonko Kokot i Darko Škrinjar, a u ime Udruga branitelja općine Petrijanec svijeću su zapalili Stjepan Jovan i Mirko Henčić. Kod spomen križa svijeće su zapalili i gosti iz Istre, Serđo Marušić, Boris Mofardin i Eugen Bratović iz Pazina.

U ime Društva za obilježavanje grobišta svima je na dolasku zahvalio Franjo Talan, a potom je podsjetio da je župom Križovljan u vrijeme postavljanja spomen križa, isti su na Sesvete 1994. godine postavili lovci LD Sveti Hubert Cestica, i izgradnje kapele upravljao vlč. Ivan Košić kojeg 2014. godine nasljeđuje vlč. Zorislav Šafran pa se tradicija nastavila ove godine i po trideseti puta.

Prema izjavama svjedoka na grobištu Pancerica u tri jame pokopane su 172 žrtve koje su na ove lokacije, u više dana i noći, početkom lipnja 1945.,  dovožene iz smjera Varaždina.

U drugom svjetskom ratu i poraću s područja općine Cestica stradalo je preko 180 ljudi. Na početku rata 10. travnja, između ostalih  ubijen je križovljanski župnik vlč. Ivan Mađarić, a negdje u okolici Bjelovara u šumi Lug nakon rata ubijen  je vlč. Antun Klasić rođen u župi Križovljan.

Prvi dio komemoracije završio je molitvom, a u završnom dijelu u spomen kapeli blaženog kardinala  Alojzija Stepinca, potom je misu zadušnicu predvodio i održao prigodnu propovijed prečasni Valent Posavec, dekan Ivanečkog dekanata Varaždinske biskupije. Skladnim pjevanjem misno slavlje uzveličali su članovi zbora župe koji je predvodio orguljaš Marijan Županić, a pridružile su im se pod vodstvom prof. Gordana Kos Kolar, članice zbora Stellarium KUD-a općine Cestica. U misnom slavlju sudjelovao je i vlč. Krešimir Gagula i križovljanski župnik, vlč Zorislav Šafran koji je na kraju mise svim vjernicima i hodočasnicima zahvalio na dolasku, preč Valentu Posavec na predvođenju mise i nadahnutoj propovijedi, te mu čestitao 50 godina svećeništva.

U prilogu nekoliko fotografija koje su snimili Jadranka Lučić, Antonio Kišić i Danijel Labaš.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.