Za sanaciju kuće stradale u požaru prikupljeno 2.862 eura, a pomoć se može uplatiti i na račun Caritasa Varaždinske biskupije

OBJAVLJENO 13.6.2024.  |  AUTOR: Općina Cestica

U nedjelje, 28. travnja 2024. godine, pred podne za vrijeme dok su članovi obitelji bili na misi u križovljanskoj župnoj crkvi Uzvišenja Svetog Križa u 11 sati, u kući Kralj, na adresi Miroslava Krleže 22, u Radovcu, izbio je požar. Zbog dima koji je sukljao iz južnog dijela kuće susjedi su na broj 112 obavijestili operativni centar civilne zaštite, a ubrzo potom stigli su i vatrogasci. Zahvaljujući susjedima prekinut je dovod struje, a akcija gašenja i spašavanja imovine na spomenutoj adresi Milenko Biškup, zapovjednik vatrogasne postrojbe VZO Cestica je rekao: Dojava o izbijanju vatre zaprimljena je 28.04.2024. u 11,40 sati. Na intervenciju su izašli vatrogasci DVD-a Lovrečan Dubrava s navalnim i kombi vozilom i deset vatrogasaca, a na požarište su došli i vatrogasci DVD Križovljan Cestica s navalnim vozilom i 3 vatrogasca. Dolaskom na mjesto uočavamo požar kupaonice gdje se zapalila hrpa odjeće. Pristupa se gašenju i lokalizaciji samog požara, a koji je lokaliziran i ugašen te je intervencija završena u 13 sati. 

Osim kupaonice požar je zahvatio i susjedne prostorije, hodnik, predsoblje i dio ostalih prostorija. Izgorjeli su, ili su od vatre i plamena postali neupotrebljivi i prozori i vrata, zidne i podne obloge, namještaj, elektro i ostale instalacije. 

Kako bi se obitelji pomoglo da se sanira u vatri oštećeni stambeni objekt u pomoć su pozvani građevinski stručnjaci i majstori graditeljskih struka te je predloženo da je prije same sanacije potrebno odstraniti svu u vatri oštećenu stolariju, podove i strop te ukloniti žbuku, a biti će potrebno urediti i svu elektro i vodovodnu instalaciju, zidove i podove. Kako su na zidovima primijećene i oštećenja od vlage i otpala žbuka pregledano je i kompletno krovište te odlučeno da je prije svega potrebna sanacija krovišta. 

 U sanaciju kuće prvi su se uključili susjedi, a inicijativom Milana Boraka, predsjednika Mjesnog odbora Radovec za uređenje kuće mještani naselja Radovec i Križovljan Radovečki do 14. svibnja prikupili su 2.862 eura.  

U nekoliko radnih akcija izneseno je u vatri oštećeno, a pošto je iz donacije dobiven i upotrebljiv crijep za sanaciju 150 četvornih metara krovišta pokrivenog salonitnim pločama radnom akcijom isti je 15. svibnja 2024. godine dopremljen i deponiran u dvorištu kuće u Radovcu. U dopremu crijepa traktorima su pomogli Josip Majhen i Stjepan Žunec, a u istovaru pomogli su Mihaela Majhen, Milan Borak, Milan Habijanič, Ivan Krleža, Ivan Košutar, Miroslav Đurman, Miro Hereka i Franjo Talan. Odstranjivanju podova i dijela žbuke pomogli su i Krunoslav i Marko Kralj iz Donjeg Vratna, a otpremu istog na deponij pomogli su Ivan i Mladen Horvat iz „Orehovice“ i Stjepan Horvat iz Hrašćice.  

S tragedijom koja je zadesila stanare kuće u Radovcu, upoznat je načelnik općine Cestica Mirko Korotaj koji istaknuo da će Općina Cestica u skladu s mogućnostima pomoći u saniranju nastale štete, a svi koji mogu i  hoće pomoći mogu se obratiti Milanu Boraku, predsjedniku MO Radovec.

Za pomoć u saniranju u požaru oštećene kuću u Radovcu zamoljen je i Caritas Varaždinske biskupije, a spremnost da se u granicama mogućnosti pomogne iskazao je i ravnatelj Caritasa, mr. sc. Ante Šola. 

Za sanaciju u vatri stradale kuće u Radovcu pomoć se doznačiti i na račun Caritasa, adresa je: Caritas Varaždinske biskupije, Zagrebačka ulica 3, 42000 Varaždin, telefon 042-320-205., s naznakom za sanaciju kuće u Radovcu. Uplate se mogu izvršiti i na račun, a isti je IBAN HR9523600001101733293, poziv na broj 01- 1332180-2024, s naznakom za sanaciju kuće u Radovcu.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.