Općina Cestica svečano proslavila 30 godina postojanja i Dan Općine

OBJAVLJENO 18.9.2023.  |  AUTOR: Općina Cestica

Općinsko vijeće Općine Cestica odlučilo je da se za Dan Općine uzme blagdan Uzvišenja svetog Križa Križovljan, a koji se slavi 14. rujna. Uz proslavu Općinskog praznika vežu se i brojna događanja, a svečana sjednica Općinskog vijeća ove je godine održana u petak, 15. rujna 2023. godine s početkom u 16 sati. Sjednica je održana u dvorani Kulturnog centra Cestica, a u dupkom ispunjenoj dvorani, uz mještane, bili su i brojni gosti.

Sama svečanost započela je izvođenjem himne Republike Hrvatske, a koju su pod vodstvom prof. Gordane Kos Kolar izvele članice Ženskog pjevačkog zboru Stellarium KUD-a Općine Cestica. Nakon toga minutom šutnje odana je počast poginulim hrvatskim braniteljima i preminulim žiteljima općine Cestica koji su svojim djelom i životom doprinijeli napretku Općine.

Svečanu sjednicu otvorio je Darko Majhen, predsjednik Općinskog vijeća, a nakon upućene dobrodošlice osvrnuo se na razvoj Općine te zahvalio svima koji su ugradili sve svoje sposobnosti da bi Općina Cestica od ruralne sredine postala područje na kojem postoje svi potrebni sadržaji za normalan život u 21. stoljeću.

Osvrt na postignuto u posljednjem razdoblju, a i planove za daljnji razvoj dao je načelnik Mirko Korotaj, koji je između ostalog, nakon što je zahvalio svima koji su pomogli u dosadašnjem razvoju, rekao: Naše stručne službe radile su i pripremale projekte za natječaje za europska sredstva pa su tako osigurana sredstva za nadogradnju vrtića. Radovi su upravo započeli. Vrijednost investicije je 1,2 milijuna eura od kojih je na mjeri 7.4.1 osiguran jedan milijun eura, 100 tisuća eura osiguralo je Ministarstvo regionalnog razvoja, a 100 tisuća Općina Cestica. Iz iste mjere osigurali smo sredstva za adaptaciju i rekonstrukciju društvenog doma u Gornjem Vratnu. Od 700 tisuća eura, europska sredstva iznose 600 tisuća, iz Proračuna Općine Cestica podmirit će se iznos od 100 tisuća eura, a radovi će započeti koncem ove godine. Gradit će se prostorije mjesnog odbora Jarki. Preko LAG-a osigurano je 40 tisuća eura, a razliku ćemo osigurati kroz Ministarstvo regionalnog razvoja i Općinski proračun. Početak radova predviđen je za 12. mjesec.

Prijavljeni su i projekti energetske obnove DVD-a Lovrečan Dubrava, DVD Babinec i društvenog doma Radovec Polje. Također je prijavljen na NPO Ministarstva turizma projekt kampa i autokampa u Križovljangradu, a rezultate očekujemo do konca godine.

Kroz proračun vodili smo računa o djeci koja su smještena u vrtić, djeci koja pohađaju osnovnu školu te sufinancirali 50% troška djece u vrtiću, radne bilježnice, mape i atlase u školi. Svim studentima 2. i viših godina studija osigurali smo stipendije, a posebno je bitno napomenuti da ovih dana raspisujemo natječaj i da ulazimo u izgradnju nove zgrade stanova u Cestici preko APN-a, u čemu je svoj doprinos dao i naš saborski zastupnik Predrag Štromar na čemu mu zahvaljujem.

Na kraju izlaganja načelnik Mirko Korotaj svim žiteljima Općine Cestica čestitao je Dan Općine, a svim župljanima župe Križovljan blagdan Uzvišenja Svetog Križa te svim gostima da se ugodno osjećaju u općini Cestica.

Čestitke Općini Cestica na iznimnim rezultatima u razvoju, u ime čelnika svih jedinica lokalne samouprave Varaždinske županije prisutnih na sjednici kao i čelnika slovenskih općina uputio je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec, a potom je čestitku uputio i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, nakon kojeg je čestitku uputio i saborski zastupnik HNS-a Predrag Štromar.

Potom su načelnik Mirko Korotaj i predsjednik Općinskog vijeća Darko Majhen uručili javna priznanja Općine Cestica, a nakon toga i novčane nagrade osobama koje su se u proteklom razdoblju, u raznim aktivnostima postigle vrhunske rezultate.

U završnom dijelu sjednice s dvije pjesme predstavio se Ženski pjevački zbor Stellarium, KUD-a Općine Cestica, a nakon toga u ime Općine Cestica voditeljica protokola Karmen Špiranec pozvala je sudionike svečane sjednice na prigodni domjenak koji se održao pod šatorom iza OŠ Cestica, a i na proslavu 25. godišnjice KUD-a Općine Cestica ( u subotu, 16. rujna 2023 s početkom u 17:00 sati u dvorani Kulturnog centra Cestica op ft).

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.