Proslava blagdana Uzvišenja sv. Križa 2023. godine

OBJAVLJENO 18.9.2023.  |  AUTOR: Općina Cestica

Na blagdan Uzvišenja sv. Križa svečano misno slavlje predvodio je preč. Damjan Koren, predstojnik Katehetskog ureda Varaždinske biskupije, a pod misom 60 godina braka proslavili su Elizabeta i Ivan Juričinec iz Radovca.

Odlukom Općinskog vijeća Općine Cestica Dan Općine obilježava se svake godine uz blagdan župe Uzvišenja svetog Križa Križovljan, a koji se slavi 14. rujna.

Pripreme za glavno župsko proštenje započele su u ponedjeljak, 11. rujna, a u sklopu trodnevnice svaku večer bila je u župnoj crkvi Uzvišenja sv. Križa u Radovcu misa s početkom u 18 sati. U tri dana pripreme misna slavlja predvodio je prečasni Damjan Koren, predstojnik Katehetskog ureda Varaždinske biskupije, ravnatelj Duhovnog centra na Veternici i ravnatelj Ureda za katoličke škole, a nakon mise u srijedu bio je i susret molitvene zajednice Svetog Josipa.

Na sam blagdan u župnoj crkvi bila je rana misa u 8 sati, a svečanu poljdanju misu u 11 sati, u koncelebraciji s ostalim svećenicima predvodio je i održao prigodnu propovijed preč. Damjan Koren. Uz predvoditelja misnog slavlja i križovljanskog župnika Zorislava Šafrana, bili su i ostali svećenici Ivanečkog dekanata. Iz župe Donja Voća vlč. Pavao Mesarić, iz župe Ivanec vlč. Tihomir Ciglar i vlč. Krunoslav Sajko, župni vikar, iz župe Sveta Barbara Natkrižovljan vlč. Mario Filipović, i iz župe Vinica preč. Valent Posavec – dekan Ivanečkog dekanata, a bili su prisutni i vlč. Antun Gorek iz Ivanca, umirovljeni svećenik Gospičko-senjske biskupije, te vlč. Ivan Košić koji je na župi Križovljan od 1979. godine. Na župsko proštenje došli su i domaći svećenici, vlč. Vjekoslav Pavlović iz Blaškovca i vlč. Vlado Borak župnik na Višnjici, a i vlč Ivan Sakač iz Petrijanca i umirovljeni svećenik vlč. Krešimir Gagula.

Župsko proštenje skladnim pjevanjem uzveličao je zbor župe koji je na orguljama pratio orguljaš Marijan Županić, a uz brojne vjernike križovljanske i susjednih župa misnom slavlju bio je prisutan i načelnik Mirko Korotaj i predsjednik Vijeća Općine Cestica Darko Majhen kojima je za pomoć Općine u obnovi crkve zahvalio i uređenju okoliša zahvalio vlč. Zorislav Šafran i ostalim vjernicima na dolasku.

Supružnici Elizabeta i Ivan Juričinec proslavili 60 godina braka

Pred 60 godina, u križovljanskoj župnoj crkvi Uzvišenja sv. Križa u Radovcu 14. rujna 1963. godine vlč. Ivan Dugi vjenčao je Elizabetu Fradl, kći Antuna i Marije rođene Kranjc i Ivana Juričinec iz Radovca, sin Stjepana i Terezije rođene Šipek.

Na početku misnog slavlja 60 godina braka slavljenicima je u ime župe čestitao vlč. Zorislav Šafran, križovljanski župnik, a nakon mise čestitku slavljenicima uputili su i čelnici Općine Cestica, Darko Majhen, predsjednik Općinskog vijeća i načelnik Mirko Korotaj, i ostali vjernici prijatelji i rodbina.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.