Vatrogasci VZO Cestica održali javnu vatrogasnu vježbu, a kojoj je domaćin bio DVD Gornje Vratno

OBJAVLJENO 29.5.2023.  |  AUTOR: Općina Cestica

Na temelju Zakon o vatrogastvu, koji je Zastupnički dom Sabora Republike Hrvatske donio na sjednici 3. lipnja 1993. godine, u cilju njegovanja tradicije i promicanja vatrogasne djelatnosti ustanovljuju se stalne tradicionalne manifestacije: "Mjesec zaštite od požara" koji se provodi tijekom mjeseca svibnja, i "Dan vatrogastva" koji se obilježava na "Dan svetog Florijana" 4. svibanj.

Pred 30 godina šest vatrogasnih društava s područja općine Cestica, objedinilo je svoj rad osnivanjem Vatrogasne zajednice općine Cestica, a od te godine sve aktivnosti cestičkih vatrogasaca vode se „usklađeno“ s time da svako društvo zadržava i zasebnost svojeg rada, na području na kojem je i osnovano.

Ovogodišnju proslavu Svetog Florijana cestički vatrogasci održali su, kao i proteklih godina, na nedjelju najbližu blagdanu Svetog Florijana, a domaćini ovogodišnje proslave bili su vatrogasci DVD-a Gradišće, u nedjelju, a ista je održana 7. svibnja ( http://cestica.hr/vijesti/novosti-iz-opcine/1665-na-proslavi-svetog-florijana-u-natkrizovljanu-bilo-80-vatrogasaca ).

Slijedom gore izrečenog na godišnjoj skupštini VZO Cestica, održanoj 24. ožujka 2023., usvojeno je da će domaćin centralne javne provjere vatrogasnih postrojbi biti najstarije cestičko vatrogasno društvo, DVD Gornje Vratno, a u skladu dogovora vježba je realizirana u subotu, 27. svibnja 2023.

Sama vježba realizirana je na deponiji otpada u Gornjem Vratnu, a uz gore navedena vatrogasna društva istoj su bili prisutni i vatrogasci DVD-a Križovljan Cestica, Virje Križovljanko, Babinec i Lovrečan Dubrava.   

Samo vježbu osmislili su Lovro Korotaj, zapovjednik DVD-a Gornje Vratno i Milenko Biškup, zapovjednik VZO Cestica, a ista je započela u 18 sati.

I dok je većina vatrogasnih postrojbi sudjelovala u gašenju požara koji je izbio ne nekoliko lokacija na zbrinjavanju povrijeđenih ( braća Antonio i Nikola Ščuric) istaknule su se Patricija Hip i Eva Hrženjak iz DVD-a Gornje Vratno.

Nakon vježbe uslijedilo je postrojavanje vatrogasnih postrojbi, a općinski vatrogasni zapovjednik Milenko Biškup istaknuo je da je vježbi sudjelovalo ukupno 56 vatrogasaca, sa 6 navalnih i dva kombi vozila te svom potrebnom vatrogasnom opremom. Čestitke zapovjednicima i vatrogascima na dobro izvedenoj vježbi uputio je predsjednik Vatrogasne zajednice općine Cestica Darko Majhen, a načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj zahvalio je vatrogascima na trudu i uloženom vremenu, kako u uvježbavanju vatrogasnih postrojbi brizi za opremu i povjerenu im imovinu tako i u gašenju požara i spašavanju imovine u svim nedaćama koje zadese općinu Cestica, a među kojima su bile i intervencije spašavanja imovine kod poplava i izlijevanja voda iz nabujalih vodotoka izazvanih obilnim kišama 16. svibnja ove godine. 

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.