Na proslavi Svetog Florijana u Natkrižovljanu bilo 80 vatrogasaca

OBJAVLJENO 9.5.2023.  |  AUTOR: Općina Cestica

Nakon šest godina domaćini proslave vatrogasnog zaštitnika Svetog Florijana opet su bili vatrogasci DVD-a Gradišće, a sama proslava održana je u nedjelju, 7. svibnja 2023. godine.

Proslava je započela okupljanjem ispred zgrade vatrogasnog doma, a uz domaće vatrogasce na svečanosti su bili i vatrogasci iz DVD-a Gornje Vratno, Križovljan Cestica, Virja Križovljansko, Babinec i Lovrečan Dubrava. Nakon postrojavanja povorka je u svečanom ešalonu krenula prema Natkrižovljanu, a na čelu povorke bile su zastave Republike Hrvatske, Europske unije i Općine Cestica. Potom su bili barjaci vatrogasnih društava, te limena glazba, a potom i ostali vatrogasci.

Po dolasku do parkirališta nasuprot groblja u Natkrižovljanu izvršeno je postrojavanje, a potom je u izvedbi limene glazbe izvedena hrvatska i vatrogasna himna nakon čega je prijavak predao zapovjednik Milenko Biškup. Naglasio je da je na proslavi blagdana Svetog Florijana prisutno osamdesetak vatrogasaca, a Darko Majhen, predsjednik Vatrogasne zajednice općine Cestica podsjetio da je pred 30 godina formirana Općinska vatrogasna zajednica. Nakon formiranja Zajednice svečano se, već 29 godina, obilježava i blagdan Svetog Florijana, zaštitnika vatrogastva, a koji se tradicionalno slavi na najbližu nedjelju samom spomendanu koji je 4. svibnja. U ime Općine Cestica čestitku vatrogascima uputio je načelnik Mirko Korotaj, a u svom kratkom obraćanju pohvalio je rad svih vatrogasnih društava i zahvalio na vremenu koje ulažu u razvoj vatrogastva, održavanju opreme i objekata kao i obučavanju postrojbi i sudjelovanju u gašenju i ostalim aktivnostima koje se provode na području općine Cestica.  

Proslavi vatrogasnog zaštitnika pridružili su se i općinski vijećnici Tanja Veršić i Denis Kotolenko, a u crkvi Svete Barbare i mnogobrojni vjernici župe. Misno slavlje predvodio je vlč. Mario Filipović, a svečanom ozračju doprinio je i orguljaš Patrik Rukljić.

 Nakon misnog slavlja druženje je nastavljeno u vatrogasnoj dvorani, a dobrodošlicu gostima i ugodan boravak svima je poželio Stanko Težak, predsjednik DVD-a Gradišće.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.