Obavijest kupcima sredstava za zaštitu bilja

OBJAVLJENO 12.4.2023.  |  AUTOR: Općina Cestica
Obavijest kupcima sredstava za zaštitu bilja

Dana 23. travnja 2022. godine na snagu je stupio novi Zakon o održivoj uporabi pesticida („Narodne novine“, br. 46/22.). Kako bi njegova provedba bila u potpunosti omogućena, Fitosanitarni informacijski sustav (FIS) je nadograđen, a od subjekata u prodaji sredstava za zaštitu bilja zahtijevaju se intervencije na poslovnim programima (softverima) prodajnih mjesta u svrhu povezivanja s FIS-om.

Svaki poljoprivrednik koji ima pristup u sustav e-Građani  i ima važeću potvrdu za kupnju sredstava za zaštitu bilja, može istu sam isprintati preko portala https://ePoljoprivreda.mps.hr . Također barkod se može spremiti u mobitel te se na prodajnom mjestu mogu poslužiti barkodom putem mobitela.

Ako, iz nekog razloga, to ne mogu sami napraviti mogu se obratiti ovlaštenim provoditeljima izobrazbe kod kojih su pohađali izobrazbu, djelatnicima Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede po županijama ili Odjelu za održivu uporabu pesticida Ministarstva poljoprivrede. 

Te iste potvrde s barkodom stupaju na snagu 23. travnja 2023.godine tako da će na prodajnom mjestu sredstva moći kupiti, ne kao dosad s iskaznicom, nego s novom valjanom potvrdom.

Kupci koji na prodajnom mjestu neće moći dokazati svoje pravo kupovine preko barkoda na potvrdi ili na mobitelu nakon 23. travnja 2023. godine NEĆE MOĆI KUPOVATI sredstva za zaštitu bilja.

Korisničke upute za korisnike koji se prijavljuju preko NIAS-a objavljene su na FIS Portalu: https://fis.mps.hr/obavijesti/sve

Preuzeto sa: https://poljoprivreda.gov.hr/vijesti/obavijest-kupcima-sredstava-za-zastitu-bilja/6006

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.